Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Foto: TT

Storbritannien skrotar Hongkong-avtal

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien river upp sitt utlämningsavtal med Hongkong. Anledningen är bland annat den nya säkerhetslag som Kina har infört i staden.

Utlämningsavtalet med Hongkong rivs upp ”omedelbart”, meddelar Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab i parlamentet.

Bakgrunden är den nya säkerhetslag som Peking infört i Hongkong. Lagen som trädde i kraft vid månadsskiftet har fördömts av flera länder och har bland annat fått USA att slopa Hongkongs förmånliga handelsstatus.

Kina varnar

Inför Raabs besked manade Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement, Storbritannien att inte välja fel väg. Enligt Wang kommer Kina att agera mot åtgärder som rör landets inre angelägenheter.

Kinas ambassadör i London har också varnat britterna för att införa sanktioner mot Kina eller kinesiska medborgare, likt dem USA tagit fram.

– Om den brittiska regeringen går så långt att de inför sanktioner mot några individer i Kina kommer Kina definitivt att komma med ett resolut svar, sade ambassadören Liu Xiaoming till BBC.

”Grova och flagranta brott”

Förutom de nya säkerhetslagarna reagerar britterna på behandlingen av den uiguriska minoriteten i provinsen Xinjiang samt anklagar Kina för att hålla inne med hela sanningen om coronaviruset.

– Det är uppenbart att det pågår grova och flagranta brott mot mänskliga rättigheter. Det är djupt, djupt oroande. De rapporter vi får om tvångssteriliseringar och omskolningsläger liknar saker vi inte har sett på väldigt länge, sade Raab om behandlingen av uigurerna.

Tidigare i juli har Australien och Kanada lämnat sina utlämningsavtal med Hongkong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.