Enligt den offentliggjorda rapporten skulle det i värsta fall kunna uppstå dagslånga köer vid den Engelska kanalen om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/TT

Brittiska regeringen släpper rapport om riskerna med hård brexit

Uppdaterad
Publicerad

Om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 31 oktober kan det i värsta fall medföra stora komplikationer som höjda matpriser, medicinbrist och enorma köer vid gränsen. Det framgår i en rapport som Storbritanniens regering nu offentliggjort, rapporterar BBC.

I rapporten, som går under namnet ”Operation Yellowhammer”, redovisar den brittiska regeringen sitt värsta tänkbara scenario för en avtalslös brexit. Bland annat fruktar man att det skulle kunna uppstå en brist på mat och medicin i landet, vilket skulle medföra att priset på varorna stiger – något som skulle slå hårt mot låginkomsttagare, enligt rapporten.

Ett annat tänkbart scenario som målas upp är dagslånga lastbilsköer vid Engelska kanalen, då 85 procent av lastbilarna som trafikerar sträckan kan få problem med nya tullbestämmelser. En situation som kan pågå i upp till tre månader, och med lastbilar som kan bli stående i upp till två dygn, enligt rapporten.

Rapporten läckte redan ut till Sunday Times i augusti, men då menade regeringen att uppgifterna var förlegade. Att rapporten nu officiellt offentliggörs beror på en omröstning i parlamentet, som fastslog att uppgifterna skulle släppas.

– Det är helt oansvarigt av regeringen att försöka ignorera de här skarpa varningarna och förhindra allmänheten från att se beviset, säger Keir Starmer, Labours skuggminister för brexit, i ett uttalande enligt BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer