Sir Kim Darroch har i anteckningar bland annat beskrivit presidenten som ”oduglig” och hans regering som ”unikt dysfunktionell”. Foto: TT

Storbritanniens ambassadör lämnar sitt ämbete

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens ambassadör i USA Kim Darroch avgår efter sina kommentarer om Donald Trump.
– Den nuvarande situationen gör det omöjligt för mig att utföra mitt arbete som jag vill, säger han.

Storbritanniens ambassadör i USA Kim Darroch väljer nu att avgå efter att det avslöjats att han i interna dokument kritiserat USA:s president Donald Trump. Det rapporterar BBC.

Kim Darroch ska i dokumenten ha kallat Trumps regering ”unikt dysfunktionell”, samt retoriskt undrat om Trump ”någonsin kommer att ses som kompetent”.

I ett av telegrammen varnade även Darroch den brittiska regeringen i London om att Donald Trumps karriär skulle ”kunna sluta på ett skamfullt sätt” och beskrev tidigare strider i Vita huset som ett ”knivslagsmål”, skriver CNN.

”Försvarar hans rätt”

Den brittiska regeringen har tidigare i veckan beklagat läckan, men inte Darrochs uttalanden i sig:

– Jag har gjort klart att jag inte delar ambassadörens bedömning av vare sig den amerikanska ledningen eller relationerna med den, men jag försvarar hans rätt att göra den uppriktiga bedömningen, sa utrikesminister Jeremy Hunt enligt nyhetsbyrån Reuters under tisdagen.

Premiärminister Theresa May valde under onsdagen att kommentera Darrochs avgång så här:

– Jag talade med Kim Darroch tidigare i morse. Jag berättade för honom att det är ledsamt att han känner sig tvingad att avgå, säger hon enligt Reuters.

Trump: ”Väldigt korkad kille”

Donald Trump kommenterade under tisdagen hela situationen på Twitter:

”Den knäppa ambassadören som britterna prackade på USA är inte någon som vi är förtjusta i, en väldigt korkad kille”, skrev han.

Samtidigt vill ledande brittiska politiker utreda om det finns misstankar om att läckan kan vara en kriminell handling. I nuläget är det oklart vem eller vilka som står bakom läckan. Utrikesminister Jeremy Hunt, som också är partiledarkandidat för Tories, vill till exempel att det undersöks om läckan kan vara en rysk påverkansoperation, enligt The Sun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer