Foto: Neil Hall/EPA/TT

David Cameron blir ny utrikesminister i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Rishi Sunak möblerar om i den brittiska regeringen. Ett välkänt ansikte tar över jobbet som utrikesminister – nämligen tidigare premiärminister David Cameron, som gör politisk comeback.

Inrikesminister Suella Braverman fick under måndagen sparken av Rishi Sunak. Hon ersätts av James Cleverly, nuvarande utrikesminister.

En stund efter beskedet sågs David Cameron vandra in på 10 Downing Street. Det väckte genast spekulationer kring hans återkomst till politiken, och under måndagsförmiddagen bekräftade regeringskansliet att han får jobbet som Storbritanniens utrikesminister.

David Cameron var premiärminister från 2010 till 2016 och lämnade posten efter Brexit-omröstningen. Cameron var för ett brittiskt EU-medlemskap, men såg sig besegrad när en majoritet av britterna röstade för att lämna unionen.

Inrikesminister får lämna efter kontroversiellt uttalande

Sunaks rockad kallas i brittiska medier för ”massiv”. Det första beskedet var att inrikesminister Suella Braverman fick lämna regeringen. Förra veckan skrev hon en artikel i The Times där hon riktade kritik mot polisens agerande på en pro-palestinsk demonstration. Hon skrev bland annat att polisen ”favoriserade” vissa demonstranter och menade att de inte tog till tillräckligt hårda åtgärder mot de demonstranter som var pro-palestinska.

Braverman har därefter anklagats av både partikollegor och politiska motståndare för att ha underminerat förtroendet för den brittiska polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.