Syret på försvunna ubåten kan ta slut inom två dygn

Uppdaterad
Publicerad

Den argentinska flottan befarar att ubåten Ara San Juan har sjunkit och att syret bara räcker i två dygn till.

– Mat och bränsle räcker i 90 dagar om de är på ytan. Är de under så räcker syret i sju dagar, säger flottans talesperson Enrique Balbi.

En stor internationell insats pågår för att hitta ubåten som försvann i onsdags. Förutom grannländerna Brasilien, Chile och Uruguay deltar USA och Storbritannien. Tio flygplan söker efter ubåten dygnet runt, uppger den argentinska flottan.

På måndagen kom uppgifter om att den argentinska flottan har spårat ljud som tros komma från ubåten, rapporterade CNN. Men efter att ljuden undersökts visade de sig ha en annan orsak.

– Ljudet analyserades och experter uteslöt att det skulle komma från att någon bankade med verktyg på insidan av en ubåt. Det kom troligen från en biologisk källa, säger argentinska flottans talesman Enrique Balbi till AP.

Den argentinska flottan tror att ubåten har sjunkit och Enrique Balbi uppger att syret bara räcker i sju dygn i nedsänkt läge. Då ubåten försvann i onsdags befarar man att syret kan ta slut om två dygn.

Nasa deltar i sökandet

Bland annat deltar ett Poseidon-plan tillhörande USA:s militär, liksom ett forskningsflygplan från den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Amerikanska flottan har också sänt två obemannade undervattensfarkoster som med hjälp av ett sonarsystem kan skapa en bild av stora områden av havsbotten.

”Försiktig optimism”

Storbritannien har skickat ett fartyg som vanligtvis patrullerar Antarktis för att hjälpa till i sökarbetet.

Det finns en ”försiktig optimism”, uppger experten Fernando Morales för tv-kanalen C5N. Nytt hopp uppstod i helgen när sju misslyckade försök att ringa från satellittelefon gjordes från telefoner som antogs höra till ubåten, vilket antydde att ubåten borde vara vid eller nära ytan. Men hoppet grusades när en talesperson för den argentinska flottan på måndagen uppgav att samtalen inte kom från ubåten.

Storm förhindrar sökinsatsen

Samtidigt ställer ett oväder i området till problem för sökinsatsen.

Ubåten försvann på onsdagen omkring 430 kilometer utanför Argentinas kust. Ubåten är en av tre i den argentinska flottan och är av typen TR-1.700, byggd av tyska Thyssen Nordseewerke. Ombord finns 44 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.