Konteramiral Gabriel Gonzalez, chef för flottbasen Mar de Plata svarar på frågor om sökandet efter ubåten. Foto: TT

Oklart om signaler kom från försvunnen ubåten

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga till besättningen på den saknade argentinska ubåten samlas på flottbasen. Det är oklart om tidigare uppsnappade satellitsignaler kommer från ubåten, som varit försvunnen sedan i onsdags.

Vädret är fortfarande mycket dåligt i området där ubåten söks.

– Just nu har vi vågor som är mellan sex och åtta meter höga och vindstyrkor på uppemot 40 knop, säger konteramiral Gabriel Gonzalez, chef för flottbasen Mar de Plata, där ubåten hör hemma.

Försvunnen argentinsk ubåt

Prognosen är att det dåliga vädret kommer att hålla i sig i ytterligare två dygn. Det försvårar möjligheterna att upptäcka ubåten, som dessutom är tillverkad för att inte synas i omgivningarna.

– Det objekt vi söker efter, en ubåt, har en väldigt liten synlig yta och radarreflektorer.

Oklara signaler

Tidigare har det rapporterats om satellitsignaler som tros ha kommit från den försvunna ubåten. Men det har inte gått att bekräfta att de verkligen kommer från den aktuella ubåten.

–Vi håller på att analysera detta noggrannare, berättar konteramiral Gabriel Gonzalez.

Många av de anhöriga till besättningen på den försvunna ubåten har samlats på flottbasen Mar de Plata. Där finns kristeam som stöd.

–Familjerna får vara var de vill, men vi ser att många väljer att komma till basen där de kan få stöd och sällskap av vänner och familj till övriga i besättningen, säger Gabriel Gonzalez.

Internationell hjälp

Flera andra länder har erbjudit Argentina hjälp i sökandet.

Den amerikanska flottan skickar en djuphavsräddningsinsats med ett fjärrstyrt fordon och två fartyg som beräknas komma fram till Argentina de närmaste dagarna.

Utrustningen ska kunna rädda människor från ubåtar som ligger på botten. Även Chile, Sydafrika, Storbritannien och Colombia finns bland de länder som erbjudit hjälp.

Ubåten San Juan, av modellen TR-1700, var på väg från ett rutinuppdrag i Ushuaia nära Sydamerikas sydligaste spets till hemmabasen i Mar del Plata, 40 mil söder om Buenos Aires. Den senaste kontakten var i onsdags morse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnen argentinsk ubåt

Mer i ämnet