Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristian Sommer står i hamnen i danska Rødvig och hoppas att hans båt inte slits loss i stormen – 15 båthus har redan trasats sönder i blåsten. Se stormbilderna i inslaget. Foto: TV2 Danmark

Stormen Babet orsakade stora problem i Danmark – kustremsa evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

Flera danska samhällen drabbades hårt av stormen Babet. Ovädret ledde bland annat till strömavbrott, bortspolade fiskebodar, fartyg som slet sig och evakueringar.

Det var dramatiska scener som utspelade sig i Danmark när stormen Babet nådde landet. På flera håll var vattenståndet omkring två meter högre än normalt, vilket är nivåer man i vanliga fall bara når var hundrade år.

I Haderslevs kommun evakuerades hela kusten.

Klimatkrisen

”Situationen vid kusten är nu så allvarlig att det är för farligt att vistas där”, skrev Haderslevs kommun i ett Facebook-inlägg på fredagen.

På halvön Kegnæs förstördes en skyddsvall av vågorna, och kommunen uppmanade boende att lämna området.

Förhöjd vattennivå runt hamnen i Sønderborg i Danmark på fredagskvällen. Foto: Mads Claus Rasmussen/TT

På Själland spolades samtliga fiskebodar bort i Rødvig Havn, skriver TT.

Trafikproblem och strömavbrott

Enligt Ekstra Bladet blev två bilar fastklämda under ett träd på en landsväg utanför staden Ans i Silkeborgs kommun. Två personer fanns i den ena bilen och en barnfamilj med tre barn satt fast i den andra.

Flera stora båtar ska ha sjunkit eller kastats upp på land. Ett 332 meter långt fartyg lossnade från kajen i Frederikshavn och stoppade all färjetrafik i området. Flygtrafiken påverkades med 142 inställda avgångar.

Extremväder i Norge

På flera håll hade man förgäves förberett sig med fördämningar. På Præstö på Sydsjälland brast en slussport och vatten forsade in i staden.

Även Norge drabbades hårt av Babet. I södra Norge saknade 20 000 hushåll ström på lördagsförmiddagen. Tak har blåst av byggnader, träd och master har fallit i de kraftiga vindarna, skriver TT.

”Vädersituationen blev mer extrem än vad de flesta väntade sig. Det är något av det mest extrema vi har upplevt på lång, lång tid, säger kommunalrådet Einar Holmer-Hoven till NRK.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kraftiga vindar och regnoväder har drabbat Storbritannien och Danmark under fredagen till följd av stormen Babet. Foto: EBU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet