Stormig debatt kring USA:s inlåsta migrantbarn

Uppdaterad
Publicerad

På en övergiven butiksanläggning i Texas hålls omkring 1 500 barn inlåsta, sedan de korsat gränsen utan papper. En växande andel av dem har dessutom med tvång skiljts från sina föräldrar som en del av en ”nolltolerans mot illegal invandring” som väcker rasande debatt i USA.

I vad som en gång var en storbutik blickar en väggmålning föreställande president Donald Trump ut över lokalen, omgärdad av en amerikansk flagga och ett citat:

”Genom att förlora en strid hittar man ibland ett nytt sätt att vinna kriget”.

Det är inte omedelbart tydligt vilket budskapet är till de 1 469 minderåriga migranter som hålls på anläggningen ”Casa Padre” i Texas. Men bilder inifrån och vittnesmål från en grupp journalister som i veckan fick tillträde har väckt häftiga reaktioner och protester.

Fängelse eller skydd?

Anläggningen har enligt journalisterna inga uppenbara brister vad gäller säkerhet eller hygien, enligt CNN. Det finns rena sovrum, mat, sjukvård och aktiviteter. Men att vara där är inte frivilligt och förutom liknelser vid ett fängelse så har många barn med tvång tagits ifrån sina anhöriga.

”Det här stället kallas ett härbärge men de här barnen är inlåsta”, twittrade en av journalisterna, Jacob Soboroff.

”Inga celler eller burar, och de får plugga amerikansk historia och titta på Moana (en animerad film), men de hålls i förvar”.

Ny nolltolerans

Barnen, mellan 10 och 17 år gamla, är bland dem som drabbats av Trumps ”nolltolerans” mot illegal invandring. Totalt hålls uppskattningsvis 11 000 på liknande anläggningar i USA, enligt The New York Times. Många är asylsökande och kommer från centralamerikanska länder som plågas av våld och oroligheter.

Totalt har knappt 2 000 barn skiljts från sina anhöriga, enligt amerikanska myndigheter.

De flesta har inte skiljts från sina föräldrar av amerikanska myndigheter, utan är ensamkommande. Men andelen på Casa Padre som skiljs från anhöriga växer, enligt företaget som driver anläggningen. Metoden kritiseras som ett inhumant sätt att avskräcka migranter från att korsa gränsen, men regeringen har slagit ifrån sig kritiken.

– Om du smugglar ett barn så kommer vi att lagföra dig och det barnet kommer att skiljas från dig i enlighet med vad lagen kräver, sa justitieminister Jeff Sessions enligt magasinet Time när nolltoleransen lanserades.

– Om du inte gillar det så smuggla inte barn över gränsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer