Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Översvämningar och förstörda bilar är några av konsekvenserna efter det kraftiga ovädret i Europa de senaste dagarna, bland annat i Italien och norra Spanien. Foto: Arnau Magri/AP/TT

Extremväder drabbar Europa – varning för hagel och kraftigt regn

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt regn- och åskoväder drabbar flera delar av Europa efter den tidigare värmeböljan – med förödande konsekvenser. En man i Spanien har omkommit i en översvämning och butiker och vägar har skadats. Nu fortsätter regnovädret och rör sig österut.
– Det kan komma uppemot 30-40 millimeter regn eller mer på vissa platser, säger SVT:s meteorolog Mikael Sjöstrand.

Intensivt skyfall ledde till översvämningar i norra Spanien. Bilar, garage, källare, butiker och vägar skadades – och under tisdagsmorgonen hittade räddningstjänsten i staden Ezprogui en man som dött till följd av ovädret, rapporterar TT. Mannen ska ha avlidit efter att hans bil sköljdes bort i en översvämning.

Även i södra Frankrike och i Italien har man haft kraftigt regn och översvämningar i veckan, skriver Daily Express med hänvisning till BBC Weather. Videoklipp på sociala medier visar bland annat en hagelstorm i staden Verona i Italien.

SVT:s meteorolog: Risk för kraftigt hagel i östra Europa

Extremvädret är en följd av den tidigare värmeböljan som legat över stora delar av Europa, förklarar SVT:s meteorolog Mikael Sjöstrand.

– I gränszonen mellan svalare luft i de norra delarna av Europa och den betydligt varmare luften över Medelhavet skapas det mycket energi som möjliggör riktigt ordentligt oväder, säger han.

SVT:s meteorolog Mikael Sjöstrand säger att ovädret är en konsekvens av den tidigare värmeböljan i Europa. Foto: SVT

Nu väntas ovädret röra sig mer österut, uppger Mikael Sjöstrand.

– Under onsdagen så rör det sig framför allt till delar av Italien och bort mot Balkan, där kommer kraftiga regnoväder att ta fart. Det kan komma uppemot 30-40 millimeter regn eller mer på vissa platser, framför allt kring Balkan. I samband med det väntas även mycket åska och risk för kraftigt hagel.

Klassiskt sommarväder väntas i Sverige

Regn- och åskvädret kommer att röra sig mot Grekland under torsdagen, enligt Mikael Sjöstrand – för att senare mattas av. Med andra ord finns det i nuläget ingen risk att det når Sverige.

– Nej, det ser snarare ut som att vi får ett klassiskt sommarväder här de närmaste dagarna, med en temperatur mellan 18-25 grader, stackmoln och eventuellt några skurar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer