Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid öppnandet av Hannovermässan. Foto: Fabian Bimmer/TT

Storsatsning på svenska företag på Hannovermässan

Uppdaterad
Publicerad

När världens ledande industrimässa slår upp portarna på måndagen står Sverige i centrum. Staten och näringslivet storsatsar. 

I år väntas Hannovermässan dra till sig över 200 000 besökare från hela världen med högnivådelegationer från näringsliv och politik.

Eftersom Sverige är partnerland i år fick Stefan Löfven äran att klippa bandet till den svenska paviljongen tillsammans med förbundskansler Angela Merkel. Även Prins Carl Philip kommer att mingla i montrarna.

För svensk del står energifrågorna i centrum där Vattenfall, LKAB och SSAB visar upp hur de i framtiden ska avskaffa koldioxidutsläppen från stål – och järnproduktionen i Sverige.

”Innovativa idéer och globala tillväxtambitioner”

Ett 30-tal startupföretag har fått chansen att hitta intresserade partners med hjälp med statligt stöd via den svenska innovationsmyndigheten Vinnova.

– Vi vill satsa på att visa upp företag med innovativa idéer och globala tillväxtambitioner. Det gäller framförallt företag inom digitalisering, AI , nya material och elmobilitet. Vi ska hjälpa till att matcha dem mot stora företag, säger Bianca Dochtorowicz, handläggare för Vinnovas internationella satsningar.

Ett av de svenska företag som ska pitcha sina ideer är EyeAtProduction. Deras system kan mäta och filma rörelser i en maskin och skicka data om ett stopp till chefens mobil.

Företaget SkyMaker har byggt 3d-printade robotfingrar som man hoppas kunna skapa intresse för. På Chalmers tekniska högskola testas nästa generations smarta fabriker med 5G och robotmiljöer.

Konjunktursvacka börjar märkas

Staten och svenska företag gör en stor satsning på mässan med sammanlagt 32 miljoner kronor.

Både svensk och tysk exportindustri går bra även om en konjunktursvacka börjar märkas. Men i Tyskland är arbetslösheten rekordlåg – 3,2 procent enligt januarisiffrorna. I Sverige är 6 procent utan jobb.

Det är framförallt fler unga som har arbete i Tyskland – tack vare lärlingssystemet som slussar in unga människor på arbetsmarknaden.

– En utmaning som vi delar med Tyskland är bristen på ingenjörer, säger Bianca Dochtorowicz på Vinnova till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.