Den andra omgången i Ukrainas presidentval hålls den 21 april och då avgörs det om det blir komikern Volodymyr Zelenskyj som kammar hela valet. Här på bild med hustrun Olena Zelenska. Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters

Storslam för komikern i Ukrainas presidentval

Uppdaterad
Publicerad

Ännu står det inte klart om komikern och presidentutmanaren Volodymyr Zelenskyj får det sista skrattet eller inte. Men som det ser ut nu verkar han bli storvinnaren i den första omgången i Ukrainavalet.

Av de 39 kandidater som ställde upp i Ukrainas presidentval, står det nu mellan två personer. Komikern och skådespelaren Volodymyr Zelenskyj, och nuvarande ledaren Petro Poroshenko, visar valkommissionens preliminära siffrorna.

Val igen i april

Runt 63 procent av rösterna har räknats under måndagsmorgonen och Zelenskyj, som på sätt och vis representerar folkets vilja till förändring, har kammat hem 30,4 procent av rösterna. Poroshenko verkar i sin tur få 16,3 procent.

Den tredje favorittippade kandidaten Julia Tymosjenko hade 13,1 procent av de röstberättigade ukrainarna med sig.

Senare under måndagen kommer officiella resultat på valutgången. Men redan nu står det klart att ingen av presidentkandidaterna kommer lyckas få ihop mer än 50 procent av rösterna, och därför hålls en andra omgång den 21 april med de båda toppkandidaterna.

”Folket har uttryckt sin vilja”

Inrikesdepartementet menar att det begåtts hundratals valbrott, men de utländska valbevakarna delar inte samma bild och menar att valet hållits utan större problem, skriver BBC. Också valkommissionen (CEC) menar att valresultatet är giltigt.

– Vi kan konstatera att det ukrainska folket har uttryckt sin vilja, säger Tetiana Slipachuk, chef för CEC till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Fakta: Topp tre i ukrainska valet

Skådespelaren och komikern Volodymyr Zelenskyj: 30,4 procent.

Sittande presidenten Petro Porosjenko: 16,3 procent.

Tidigare premiärministern Julia Tymosjenko: 13,1 procent.

Valomgång två hålls 21 april med de två kandidater som fått flest röster.

Källa: Ukrainas valmyndighet/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.