Här landstiger brittiska och portugisiska soldater i Portugal vid Natoövningen Trident Juncture i Troia i Portugal 2015. Till vänster Natoflaggan. Foto: TT

Största militärövningen i Norge sedan kalla kriget – 35 000 soldater deltar

Publicerad

I höst arrangerar Nato den största militärövningen i Norge sedan kalla kriget. Omkring 35 000 soldater från 30 olika länder väntas delta i Trident Juncture – som pågår hela hösten.
– Det var bara för några år sedan man började öva i den här storleken igen, säger Mike Winnerstig på FOI.

Natoövningen Trident Juncture arrangeras vart tredje år. I år ska militäralliansen träna på att försvara Norge, norrmännen ska bli bättre på att hantera förstärkningar från Nato, skriver Verdens Gang.

Nästan tre gånger så många soldater deltar i Trident Juncture, jämfört med en normal vinterövning i Norge. Samtidigt genomförs den i områden där det vanligtvis inte finns någon militär aktivitet.

– Norge är ett litet land, precis som Sverige, och beroende av andra stater hjälp i händelse av ett större krig. Det innebär att man måste öva på att ta emot stora mängder trupp från andra länder. I Norge finns dessutom en väldigt stor mängd ammunition och utrustning för den amerikanska marinkåren, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). 

35 000 soldater

Huvuddelen av övningen äger rum mellan den 25 oktober och 7 november, men redan från mitten av augusti kommer invånarna att kunna se hur material transporteras inför arrangemanget och den är inte helt över förrän i december.

Siffrorna är ännu inte spikade, men i dagsläget beräknas 130 stridsflygplan och 60 fartyg delta i övningen som äger rum i sydöstra och mellersta delen av landet. Över hundra norska kommuner kan komma att beröras. Totalt väntas 35 000 soldater till Norge, varav 5 000 norska och 8 000 amerikanska.

– Storleken på den här övningen är relativt ovanlig. Det var bara för några år sedan man började öva i den här storleken igen. Det har man inte gjort sedan kalla krigets slut fram till 2014, säger Mike Winnerstig.

Pekar ut Ryssland

Enligt kartor som Verdens Gang har tittat på går USA, Sverige och Finland in i Trøndelag. Tyskland och Storbritannien för in sina soldater söderifrån från Fredrikstad medan Italien, Frankrike, Nederländerna och Kanada anländer med fartyg till Nordvestlandet.

Det är ännu oklart om Ryssland får rollen som observatör.

När den amerikanska amiralen James Foggo, som leder årets Trident Juncture, besökte Norge i februari hävdade han att övningen kommer att ge ett klart meddelande till de som hotar alliansen.

– Jag tror det är en granne som inte tycker så bra om alliansen. Jag refererar till Ryssland, sade han till norska TV 2.

Krim-invasion ”avgörande faktorn”

Enligt Mike Winnerstig har Nato börjat öva på försvar av de egna länderna i stor skala igen de senaste tre åren. Efter Rysslands annektering av ukrainska Krimhalvön vintern 2014.

– Den avgörande faktorn var Rysslands invasion av Ukraina och det var efter det som man började öva i större format igen inom Natos ram. Tidigare gjorde man aldrig det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer