Foto: SVT Design

Här är de ryska stridsfartygen i militärövningen

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands försvarsministerium har publicerat bilder av ryska militärfartyg som uppges öva i Östersjön. Uppgifterna är knapphändiga om vilka fartyg som deltar och i vilka områden de befinner sig. Det har tidigare riktats kritik mot att Ryssland planerar provskjutning av vapen nära den svenska gränsen.

Vid lunchtid på torsdagen publicerade nyhetsbyrån Reuters bilder av ryska militärfartyg som uppges öva i Östersjön.

Övningen inleddes på tisdagen, men på torsdagseftermiddagen har det ännu inte framkommit uppgifter om att övningen inletts i området mellan Öland och danska Bornholm.

Ryssland har begärt att det ska inrättas tre restriktionsområden i Östersjön på grund av provskjutning med vapen på hög höjd. Ett område är bara ett par mil från den svenska territorialgränsen.

Avfyrar artillerield

Ryska försvarsministeriets video är filmad på tisdagen och uppgifterna om bilderna är knapphändiga. Det framgår varken fartygsklass eller vapen. Men enligt Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) föreställer bilderna korvetter av Steregustjij-klass som avfyrar artillerield med huvudkanonen, och helikoptrar av typ Ka-27 som genomför flygföretag från fartygen.

Fartygen tillhör ryska Östersjömarinen och är sannolikt filmade i Östersjön. Men det är oklart var.

– De övningsmoment som det ryska försvarsministeriet aviserat motiverar inte i sig att man genomför verksamheten nära svenskt, danskt eller lettiskt territorium. Det tycks snarare som skälet till att öva där är säkerhetspolitiskt snarare än rent militärt: att markera rysk närvaro eller rikta uppmärksamhet på rysk militär förmåga i Östersjöområdet, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI.

Kritik mot övningen

Tidigare i veckan har det riktats kritik mot att Ryssland planerar att provskjuta vapen på hög höjd på internationellt vatten nära den svenska gränsen.

Ryssland har uppgett att åtta ytstridsfartyg kommer att delta i övningen med bland annat artillerield mot ytmål och luftvärnseld. Det är dels fyra mindre korvetter av bland annat Bujan-M-klass och tre större korvetter av Steregusjtjij-klass samt fregatten Jaroslav Mudryj.

De större korvetterna är utrustade med luftvärnsrobotar med både kort och lång räckvidd, och alla fartygen bär kryssningsrobotar, enligt FOI.

Den orangefärgade fyrkanten visar ett av tre restriktionsområden som inrättats på grund av den ryska militärövningen. Ryssland har aviserat att de vill provskjuta robotar upp till 18 000 meters höjd. Restriktionsområdet är stängt under övningen så att all sjö- och lufttrafik leds runt området. Foto: SVT Design

”Begränsad transparens”

Det är under torsdagseftermiddagen fortfarande oklart vilka vapen som eventuellt kommer att testas nära Sverige. Ryssland uppger att de även kommer öva ubåtsjakt. Det finns inga uppgifter om målubåtar i området.

– Att Ryssland dessutom uppvisar en mycket begränsad transparens gentemot andra länder när det gäller sin militära verksamhet bidrar till spekulationer om både Rysslands avsikter och övningarnas innehåll. Det minskar förutsägbarheten och försämrar därmed säkerheten för Rysslands grannar, vilket Rysslands politiska och militära ledning ser som en vinst för rysk säkerhet, menar Fredrik Westerlund.

Sannolikt följer försvarsalliansen Natos partners och allierade övningen mycket noggrant via sina underrättelseplattformar till sjöss och i luften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer