Demonstranter i Thailand kräver nya reformer

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det näst största oppositionspartiet förbjöds i Thailand så gav sig tiotusentals demonstranter ut på gatorna och visade sitt missnöje – många av dem var studenter som även lämnade över en lista med krav på reformer till kungahuset.

– Det som fick bägaren att rinna över var att man förbjöd det näst största oppositionspartiet som många av de unga röstade på, säger Peder Gustafsson, Sveriges radios Asienkorrespondent.

Många av dem som visat sitt missnöje är unga studenter som protesterar mot valet förra året.

– Man förbjöd partiet och har sagt åt ledningen att de får inte verka inom politiken i tio år, säger Peder Gustafsson i Morgonstudion.

Studenterna som har protesterat på Thailands gator tycker att den sittande regeringen är vald under felaktiga former, förklarar Peder Gustafsson. Demonstranterna menar att valet som genomfördes förra året innehöll fusk och protesterar mot att landet nu har en regering som stöttas av militären.

I samband med demonstrationerna lyckade studenterna även lämna över en lista till vakten vid kungaresidenset som innehåller flera krav på reformer.

– Den listan har verkligen skakat om den monarkiälskande delen av Thailand. Det handlar om en lista som kräver att monarkin måste reformeras. Man vill till exempel ta bort den lag som gör det förbjudet att kritisera kungahuset och få större insyn i vart pengarna går, förklarar Peder Gustafsson.

Hör Peder Gustafsson berätta mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.