Foto: TT

Storstäder förbjuder dieselbilar

Uppdaterad
Publicerad

Borgmästarna i storstäderna Paris, Mexiko City, Madrid och Aten har kommit överens om att stoppa alla dieseldrivna bilar och lastbilar senast 2025.

Förbudet införs för att förbättra luftkvaliteten och skynda på utvecklingen av alternativa färdmedel och bränslen, rapporterar BBC.

Det handlar också om att få fler av medborgarna att promenera eller cykla.

Dieselbilarnas påverkan på luften har fått allt mer uppmärksamhet de senaste åren. Dieselmotorer släpper bland annat ut kväveoxider och partiklar som kan ta sig in i lungorna och dessutom leda till hjärt- och kärlsjukdom.

Ska satsa på cykelinfrastruktur

Städerna som nu kommit överens om förbudet kring dieseldrivna fordon tampas alla i dag med stora luftföroreningar.

– Genom att satsa på alternativa transportmedel som bussar och tunnelbana, samt investera i cykelinfrastruktur, kommer vi att minska belastningen på våra vägar och våra lungor, sade Mexiko Citys borgmästare Miguel Ángel Mancera.

Kan bli verklighet i Sverige

Även i Sverige har ett förbud för dieseldrivna fordon i stadskärnorna diskuterats.

I veckan förslog till exempel Transportstyrelsen att nya miljözoner införs i städerna. Detta skulle i sin tur innebära att man kan ställa krav på exakt vilka fordon som får köra in i städerna.  

Enligt förslaget är det kommunerna som ska bestämma när och var bestämmelserna om miljözoner ska tillämpas och utredningen har nu överlämnats till näringsdepartementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.