Foto: SVT

”Jag förstår inte hur de tänker”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikborgarrådet Daniel Helldéns (MP) uppmaning till stockholmarna att rata dieselbilarna möttes idag av viss skepsis. Bilister som SVT Nyheter Stockholm pratat med tycker att tanken är god, men att det saknas alternativ.

Bakgrunden till Daniel Helldéns utspel är att Stockholm ser ut att missa miljömålen att få ned kvävedioxidutsläppen från och med år 2020. En bidragande orsak, menar Daniel Helldén, är just dieselbilarna, varför han nu vill se att stockholmarna tänker över sina bilköp.

– Jag förstår inte hur de tänker då, eftersom det inte finns så många andra bilar att välja på. Man måste komma med fler alternativ, säger Kenneth Borg.

Miljözoner i Stockholm

Stod i valet och kvalet – valde diesel

Kenneth Borg stod vid sitt senaste bilköp inför valet mellan en elhybrid och en dieselbil. Valet föll på en diesel.

– Jag skulle önska att det fanns fler modeller och möjlighet att ladda på fler ställen, säger Kenneth Borg.

Även Cem Güney vill se fler laddstationer innan han tar steget över till elbil.

– Jag skulle vilja köpa en elbil, men problemet är att vi inte har någon parkeringsplats där vi kan ladda bilen, säger han.

– Det spelar ingen roll ifall man kör diesel eller bensin. Båda förstör miljön.

”Kommer bli en bättre värld”

Andra ställer sig mer positiva till uppmaningen.

– Jag tycker att det är bra. Om man inte behöver köra diesel utan kan påverka miljön på ett bättre sätt så skulle jag säga att man inte ska köra diesel, säger Roger Trieling.

Han kör själv dieselbil i jobbet, men skulle kunna tänka sig en elbil.

– Elbilar är mycket dyrare, men i längden kommer det bli en bättre värld, ett bättre Stockholm och ett bättre Sverige, säger Roger Trieling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljözoner i Stockholm

Mer i ämnet