Sydafrikas president Jacob Zuma står mycket nära den familj som sydafrikanska specialstyrkor slagit till mot. Foto: TT

Stort polisräd mot mäktiga Guptafamiljen – timmar före Zumas tal

Uppdaterad
Publicerad

Den sydafrikanska specialpolisen the Hawks har under morgonen bekräftat att de genomför ett tillslag mot affärsfamiljen Gupta, en familj med nära koppling till landets president Jacob Zuma. Utanför familjens residens i Johannesburg syns nu mängder av polisbilar.

– Det här höjer temperaturen avsevärt i det drama som pågår kring president Zuma, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås i Johannesburg.

Guptafamiljen är centrum i den korruptionshärva som har kommit att kallas ”State Capture”, en kapad nation, här i Sydafrika.

Central i Zumas korrupta nätverk

Familjen har nära kopplingar till president Jacob Zuma och en utredning pågår kring anklagelser att Guptafamiljen har haft kraftigt inflytande över sydafrikansk politik. Syftet ska ha varit att säkra lukrativa kontrakt med staten.

– Guptafamiljen har blivit själva sinnebilden för Jacob Zumas korrupta nätverk. Det är uppseenväckande att tillslaget sker just nu.

Zuma väntas svara på avgångskrav

I dag väntas Jacob Zuma tala till nationen i dag och svara på regeringspartiet ANC:s krav på hans avgång.

– Att det här kommer samma dag som Jacob Zuma väntas meddela sin avgång kommer naturligvis leda till spekulationer om en koordinerad insats mot Zuma, säger Johan Ripås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jacob Zuma

Mer i ämnet