Polis i 18 länder slog på tisdagen till i en koordinerad insats mot vad som beskrivs vara ett av världens största piratnätverk. Foto: Europol

Stort tillslag mot internationellt piratnätverk

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska och europeiska myndigheter har slagit till mot ett omfattande internationellt piratnätverk för illegal distribution av film och tv-program.

Tillslagen gjordes på tisdagen i ett samarbete mellan organen Eurojust och Europol. Enligt Eurojust, som koordinerade insatsen, genomfördes tillslagen i totalt 18 länder – däribland Sverige.

Över 60 servrar uppges ha beslagtagits i USA, Europa och Asien och flera gripanden ska ha gjorts. Bland annat greps en man från Cypern i helgen misstänkt för att ha haft en ledande roll i piratnätverket, uppger Eurojust. Ytterligare en person uppges ha gripits i USA.

– Det här fallet är ett utmärkt exempel på vad som kan uppnås om vi samarbetar över gränser och kontinenter. Tack vare ett långt partnerskap mellan amerikanska och europeiska myndigheter har vi lyckats genomföra ett signifikant slag mot piratverksamheten online, säger Eurojusts ordförande Ladislav Hamran i ett uttalande.

Tillslag i 18 länder

Enligt domstolsdokument ska piratnätverket ha varit verksamt sedan 2016 och vara ett av de största i världen när det gäller illegalt distribuerad film och tv-program. De ska även ha spridit olagliga dvd- och Blu-ray-skivor på filmer och tv-shower som ännu inte givits ut, laddat upp materialet på servrar och gjort det tillgängligt via bland annat streamingsajter och fildelning.

Enligt Eurojust ska verksamheten ha resulterat i att den amerikanska filmindustrin förlorat milljontals dollar årligen.

Utöver Sverige skedde tillslag i Sydkorea, Tjeckien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Lettland, Rumänien, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Nederländerna, Norge och Storbritannien. Insatser genomfördes även Italien och Kanada.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.