Stortinget i Oslo fick utrymmas under onsdagen efter att klimataktivister limmat fast sig vid åhörarläktaren. Arkivbild. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Stortinget utrymt efter klimataktion – aktivister limmade fast sig

Uppdaterad
Publicerad

Stortinget i Norge evakuerades på onsdagen i samband med en klimataktion.

Enligt VG limmade aktivister fast sig på läktaren samtidigt som de ropade i salen.

Strax före klockan 11 arbetade polisen ännu med att avlägsna personer.

Det var i samband med en frågestund i Stortinget på onsdagsförmiddagen som en kvinnlig aktivist från Extinction Rebellion Ung ropade ut ett klimatbudskap adresserat till Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre och Fremskrittspartiet.

– I FN:s senaste klimatrapport står det att vi har två till tre år på oss att vända skeppet. Ge oss en chans att nå våra klimatmål. I nuläget går vi i riktningen mot tre graders uppvärmning, sade aktivisterna, rapporterar VG.

Limmade fast sig

Trots att stortingsordföranden bad om tystnad fortsatte ordningsstörningarna i salen, varpå en evakuering inleddes. Enligt VG gick det hela lugnt till.

När aktivisterna skulle avvisas visade det sig att de satt fastlimmade i räcket på läktaren, uppger VG vidare.

Polisen har under förmiddagen arbetat med att få ut personerna ur salen.

Händelsen inträffade i samband med att FN:s klimatrapport presenterades på onsdagen där det varnas för en kommande ”klimatkatastrof”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.