Fler färjavgångar ställs in även under tisdagen och distributionen av post från Sverige påverkas av strejken i Finland. Foto: Pontus Lundahl/Fredrik Sandberg/TT

Strejken i Finland fortsätter – drabbar svenska färjeresenärer

Uppdaterad
Publicerad
Parterna i den finska postkonflikten har ännu inte lyckats komma överens och förhandlingarna fortsätter under tisdagen, rapporterar Svenska Yle. Svenska färjeresenärer drabbas fortsatt av inställda avgångar. Även post och paket från Sverige påverkas.

Poststrejken har pågått sedan mitten på november och omfattande sympatistrejker har lett till störningar i bland annat färje- och flygtrafiken med flera inställda avgångar som följd. Vid 13-tiden, lokal tid, hade man inte nått någon lösning.

– Vi kommer att förhandla så länge som det går framåt. Processen tar sin tid, men vi gör vårt bästa. Det är i allas intresse att kunna enas i den här konflikten så snabbt som möjligt, säger Heidi Nieminen, post- och logistikunionen PAU:s ordförande, till HBL.

Färjeavgångar inställda

Färjetrafiken mellan Finland och Sverige påverkas fortsättningsvis under tisdagen. Alla fartyg under finsk flagg står still, skriver Svenska Yle.

För Viking Line påverkas linjerna Stockholm-Åbo, Helsingfors-Stockholm och Kapellskär-Mariehamn, där totalt elva avgångar är inställda. Tallink Silja ställer in avgångarna med Silja Serenade på tisdag och onsdag på linjen Stockholm-Helsingfors och Baltic Princess under tisdagen på linjen Stockholm-Åbo.

Normal flygtrafik

Flygtrafiken går däremot som normalt under tisdagen, enligt Swedavia.

– Det berör inga avgångar med Finnair i dag utifrån de uppgifter jag har, säger Lovisa Ernestam, biträdande presschef vid Swedavia.

Post och paket påverkas

Sedan tidigare påverkas distributionen av post från Sverige. I och med de omfattande sympatistrejkerna i Finland, av bland annat Sjömansunionen och Luftfartsunionen IAU, påverkas nu även transporter av paket, uppger Postnord.

”Vi sätter in de resurser vi kan för att lösa så mycket som möjligt, men läget är bekymmersamt. Postnord är som alla andra beroende av färjor och flyg för transporter till och från landet”, säger Mathias Krümmel, chef för produktion vid Postnord, i ett pressmeddelande.

Sedan den 11 november delas ingen post ut i Finland. Vanliga brevförsändelser lagras i Sverige till dess att strejken är slut, uppger Postnord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer