Den finns inget stöd för teorin om ”den tystlåtna kvinnan” vid löneförhandlingar. Foto: Jessica Gow

Studie krossar myt om kvinnors lägre löner

Uppdaterad
Publicerad

Påståendet att kvinnor tjänar mindre än män för att de är sämre på att kräva högre lön stämmer inte. Det visar en ny studie. 

Den finns inget stöd för myten om ”den tystlåtna kvinnan” vid förhandlingsbordet. Kvinnor är lika bra som män på att begära löneförhöjning – men sannolikheten att de ska få en är mindre, visar rapporten enligt BBC News.

Cass Business School i London har tillsammans med universiteten i Warwick och Wisconsin studerat 4.600 anställda i Australien – det enda land som systematiskt registrerat både personer som bett om påökt och de som avstått och i så fall varför. 

25 procents större chans

När det gäller jämförbara män och kvinnor, var chansen 25 procent större att få högre lön om den som frågade var en man. 

Andrew Oswald, professor i ekonomi och beteendevetenskap vid universitetet i Warwick, är överraskad över resultatet: 

– Det är populärt att säga att kvinnor inte ber om löneökningar så ofta som män. Men det finns inget stöd för påståendet.  

Bevis för diskriminering

Enligt Andrew Oswald kan en förklaring vara att män som misslyckats med att få en höjning håller det för sig själva, medan kvinnor oftare berättar det för sina vänner. 

– Efter att ha sett dessa resultat, tror jag att vi måste acceptera att det finns någon form av diskriminering av kvinnor, säger han till BBC News.

Samtidigt visar studien på skillnader i åldrarna. Kvinnor och män under 40 år både ber om och får löneökningar i samma takt. Enligt forskarna, betyder det att förhandlarbeteendet håller på att förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.