Studie: Medborgarlön stärkte arbetslösa men gav ingen jobbeffekt

Uppdaterad
Publicerad

Medborgarlönen ökade de arbetslösas självkänsla och förbättrade deras mentala välbefinnande. Däremot har inte sysselsättningen ökat, än så länge. Det visar resultatet av det två år långa försöket med medborgarlön i Finland.

Försöket med medborgarlön har fått stor internationell uppmärksamhet eftersom Finland var först i världen med att testa medborgarlön som ett större landsomfattande projekt.

I försöket deltog 2 000 slumpmässigt utvalda arbetslösa finländare. Deltagarna i projektet har fått 560 euro, alltså drygt 5 000 kronor i månaden. Och det är pengar man fått även om man hittat jobb och fått andra inkomster under tiden.

Vågade satsa på företagandet

– Medborgarlönen har varit som en lottovinst för mig. Det har betytt så mycket och skapat nya möjligheter för mig under de här två åren, säger Sini Marttinen som tillsammans med två kompisar precis öppnat ett nytt lunchcafé i centrala Helsingfors.

När jag träffar henne tar hon först hand om några kunder i cafeterian samtidigt som hon börjar knåda ihop en deg för att baka nya färska bullar.

– Tack vare medborgarlönen vågade jag satsa på att bli företagare. Det är alltid svårt att komma igång. I början är utgifterna stora och inkomsterna små men tack vare medborgarlönen fick jag en säker inkomst varje månad, fortsätter Sini som tycker att försöket också hade en positiv psykologisk effekt.

– Även andra som jag träffat och som deltagit i projektet tycker att det gav en trygghet i livet och så slapp man all byråkrati som man fastnar i som arbetslös i det här landet.

Deltagarna i försöket uppvisar en högre nivå av välfärd och de upplever att de är mindre sjuka. De säger också att de känner sig mindre stressade och uppger att de har ett större förtroende för samhället och till och med våra politiker, berättar forskaren Helena Blomberg.

– Det kändes som att bli fri från fängelse när försöket med basinkomst drog igång, säger Juha Järvinen som också har medborgarlön.

Ingen ökad sysselsättning

När Finland införde försöket med medborgarlön hade politikerna hoppats att det skulle öka sysselsättningen bland de arbetslösa. Den effekten uteblev men forskarna tror att den effekten kan komma senare.

– Om folk mentalt mår bättre borde det också få effekter när det gäller sysselsättningen men försöket var ändå så kort och det kräver längre uppföljningar för att vi eventuellt senare ska se den effekten, menar forskningschef Olli Kangas.

Anledningen till att politikerna i Finland ville testa systemet med medborgarlön är att man håller på att reformera landets socialförsäkringssystem där medborgarlön ses som ett alternativ.

– Vi har ju snart val i Finland och det blir nästa regering som får fatta beslut om vilket eller vilka modeller man väljer i framtiden. Men ett möjligt alternativ är medborgarlön i någon form, menar social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila från partiet Blå framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.