Foto: AFP

Sudan: Blinken varnar de stridande för att bryta mot vapenvilan

Uppdaterad
Publicerad

Trots pågående vapenvila i Sudan har flera incidenter rapporterats in om att de stridande bryter mot vapenvilan.

– Om vapenvilan bryts kommer vi att veta det och vi kommer att hålla överträdare ansvariga genom sanktioner och andra medel, säger USA:s utrikesminister Anthony Blinken. 

Sedan i måndags gäller ett förnyat avtal om vapenvila mellan militären och rebellgrupperna som strider i Sudan.

Hjälpinsatser

Men trots vapenvilan  har flera rapporter om anfall i bland annat huvudstaden Khartoum kommit in.

Sent på tisdagen uppgav Saudiarabien och USA att man nu försöker verifiera de brott mot vapenvilan som sker. Vapenvilan är nödvändig för de förberedelser för att genomföra humanitära hjälpinsatser som pågår.

Blinken varnar

På tisdagen varnade USA:s utrikesminister Antony Blinken Sudans rivaliserande generaler mot att bryta mot den senaste vapenvilan.

– Om vapenvilan bryts kommer vi att veta det och vi kommer att hålla överträdare ansvariga genom sanktioner och andra medel, sade Blinken. 

Vi underlättade vapenvilan, men det är de sudanesiska väpnade styrkornas och de snabba stödstyrkornas ansvar att genomföra den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.