Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sudaneser firar på gatan i Khartum efter undertecknandet av ett tidigare avtal om maktdelning mellan militären och proteströrelsen. Foto: AP/TT

Sudan tar steget mot civilt styre

Uppdaterad
Publicerad

Efter trettio år av diktatur under despoten Omar al-Bashir ser Sudan ut att gå mot civilt styre.
Hos befolkningen lever drömmen om frihet och demokrati – men hindren på vägen dit är många.

Generaler och protestledare möts på lördagen i Sudans huvudstad Khartum för att underteckna en deklaration om övergången till civilt styre i det våldshärjade landet, som under årtionden styrts med järnhand av Omar al-Bashir.

Diktatorns fall i april i år blev startskottet för månadslånga protester, som slogs ned brutalt i början av juni, då sudanesiska säkerhetsstyrkor gick till attack mot en sittdemonstration och dödade 60–100 personer.

Dignitärer och vanligt folk

Den så kallade konstitutionella deklarationen, som slår fast villkoren för övergångsperioden, skrevs under redan den 4 augusti, men träder inte i kraft förrän efter lördagens högtidliga undertecknande. Såväl utländska dignitärer som tusentals sudaneser har flockats till Khartum för ceremonin.

På gästlistan står bland annat Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som sägs ha varit en nyckelspelare i att förhandla fram avtalet.

Även på andra håll i det vidsträckta landet firas överenskommelsen.

– Civilt styre! Civilt styre! skanderar en folksamling i staden Atbara, där protesterna började i december i fjol, enligt nyhetsbyrån AFP.

Övergångsråd presenteras

På söndagen inträffar nästa milstolpe, då medlemmarna i det civil-militära styrande övergångsrådet ska tillkännages. Protestledarna har nominerat Abdalla Hamdok, tidigare chef för FN:s ekonomiska kommission för Afrika (ECA), till posten som premiärminister, enligt AFP.

Som ny ledare får Hamdok ansvar för att styra upp Sudans sargade ekonomi, som fick sig en rejäl törn då det oljerika Sydsudan 2011 bröt sig loss för att bilda ett nytt land. Inrikes- och försvarsministerposterna ska tillsättas av militären.

Trots entusiasmen är många sudaneser skeptiska till att de nya institutionerna kommer att kunna stå pall och fungera som ett bålverk mot militären under de tre år som återstår till dess att val ska hållas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer