Sudans tidigare president Omar al-Bashir i ett tal från innan han avsattes. Arkivbild. Foto: Mohamed Abuamrain / AP / TT

Al-Bashir inför rätta – men inte för folkmord

Publicerad

Internationella brottmålsdomstolen har åtalat honom för krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord i krigets Darfur.

Ändå är det för anklagelser om ekonomiska brott som Omar al-Bashir, Sudans nu avsatte diktator, ställs inför rätta i Khartum på lördag.

Med nära trettio år vid makten i Sudan har Omar al-Bashir lyckats göra sig till en av världens mest ökända diktatorer.

Förtryck, tortyr och utomrättsliga avrättningar har löpt som en röd tråd under hans presidentskap, enligt Jehanne Henry, Sudanexpert vid Human Rights Watch.

Politiska partier har förbjudits och oppositionella har jagats och fängslats i informella förvar.

– Vi har omfattande dokumentation på mängder av övergrepp som begåtts under Omar al-Bashirs styre. Det finns oräkneliga offer som aldrig har fått upprättelse, säger hon på telefon från Nairobi.

Störtades i våras

Omar al-Bashir avsattes i en militärkupp den 11 april i år. Hans avgång hade då krävts i månader av en obeveklig folklig proteströrelse, som efter några timmars firande övergick till skakiga förhandlingar med det militära övergångsrådet.

Demonstrationerna fortsatte och expresidenten, som uppgavs sitta i husarrest i presidentpalatset, föll i medieskugga. Riksåklagaren försäkrade att al-Bashir skulle möta rättvisan i en nationell domstol, enligt nyhetsbyrån AP – ett besked som mottogs med skepsis av människorättsorganisationer.

I elva år har Omar al-Bashir nämligen varit en internationellt efterlyst man – åtalad av Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC).

Blodig konflikt

ICC:s åtal, unikt i sin natur då det riktades mot en sittande statschef, rör den sudanesiska militärens blodiga konflikt mot rebeller i den oroliga provinsen Darfur i västra Sudan. Regimens krigföring har till stor del bedrivits med hjälp av fruktade lokala miliser som bränt byar, våldtagit och dödat.

Flera av milisernas förehavanden kan klassas som krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord, enligt ICC. Konflikterna tros ha skördat runt 300 000 liv, enligt FN, och tvingat nära tre miljoner människor på flykt.

Ändå är sannolikheten för att al-Bashir någonsin ställs till svars i Haag låg. Trots upprepade statsbesök i omkringliggande länder har han aldrig överlämnats till ICC.

Det militära övergångsrådet i Sudan har sagt att det inte tänker göra det heller, enligt den sudanesiska radiostationen Dabanga.

Ekonomiska brott

I stället är det för brott av ekonomisk natur som Omar al-Bashir nu står åtalad.

Rättegången mot honom, som inleds på lördag den 17 augusti, rör anklagelser om korruption och innehav av utländska valutor – något som strider mot den lag han själv införde i samband med ett undantagstillstånd i mars, rapporterade al-Jazira tidigare i juni.

Åklagaren har tidigare uttryckt att åtalet kan komma att vidgas till att röra mänskliga rättigheter, enligt samma källa, men det är oklart när det i så fall skulle ske.

– De sudanesiska jurister jag talar med fnyser åt det här åtalet. Chansen att det mynnar ut i någon reell rättvisa är inte trolig, det liknar mest en teater, säger Jehanne Henry, och fortsätter:

– Det finns utrymme i den sudanesiska lagen att åtala honom för många av de brott mot mänskliga rättigheter som han, och det system som understödde honom, gjort sig skyldig till. Men det finns helt enkelt ingen politisk vilja att göra det.

Protesterna i Sudan:

President Omar al-Bashir styrde Sudan med järnhand i 30 år och anklagas bland annat för folkmord i konflikten i Darfur. I april avgick han efter månader av folkliga protester och ersattes av en militärjunta som sade att den ska sitta kvar under en övergångsperiod.

Protesterna fortsatte för att övergången till ett civilt styre faktiskt skulle bli av och demonstranterna krävde civila representanter i övergångsstyret. I flera månader hölls en sittstrejk utanför arméns högkvarter i huvudstaden Khartum.

Militären försökte vid flera tillfällen upplösa sittstrejken. Den 3 juni gick säkerhetsstyrkor till attack och dödade 60–100 personer.

Förhandlingar som hölls mellan protestgrupperna och militärrådet bröt samman flera gånger innan parterna i början av augusti enades om att landet under en treårig övergångsperiod ska styras av ett civilt-militärt råd.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.