Sudans avsatte president Omar al-Bashir. Arkivbild. Foto: AP/TT

Sudans al-Bashir lämnas över till ICC

Uppdaterad
Publicerad

Sudans tidigare härskare Omar al-Bashir ska överlämnas till internationella brottmålsdomstolen ICC.

Beslutet har tagits av landets övergångsstyre.

– Vi har kommit överens om att samtliga som är efterlysta ska ställas inför ICC. Jag säger detta mycket tydligt, säger styrets talesperson Mohammad Hassan al-Taysh.

– Rättvisa kan inte skipas om vi inte läker våra sår, säger han enligt brittiska BBC.

Den tidigare presidenten Omar al-Bashir, som avsattes efter månader av folkliga protester i fjol, är efterlyst av ICC. al-Bashir avtjänar nu ett tvåårigt straff på en anstalt i Sudan för korruption.

Ingen kommentar från ICC

Beslutet fattades sedan övergångsstyret i Sudan och rebellgrupper i den oroliga Darfurregionen mötts i Sydsudans huvudstad Juba för att diskutera om individer som är efterlysta av ICC ska ställas inför rätta, uppger informationsminister Faisal Salih för nyhetsbyrån Reuters.

ICC har ännu inte kommenterat saken.

Anklagas för folkmord

al-Bashir anklagas för folkmord i Darfurområdet. Konflikten ii västra Sudan flammade upp 2003 när rebeller med huvudsakligen icke-arabiskt ursprung gjorde uppror mot den arabiskt dominerade centralmakten i Khartum. Regimen svarade med stora militära insatser och massivt stöd till miliser i regionen.

Enligt FN har cirka 300 000 människor dött till följd av Darfurkonflikten, medan Sudan har angivit 10 000 dödsoffer.

75-årige al-Bashir tog makten i Sudan via en kupp 1989.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.