Insektsboom i USA – då gör kockarna cikada-tacos

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2004 har cikadorna i USA levt och frodats under marken – fram tills nu.

Så vad göra när miljarder insekter vaknar till liv och invaderar trädgården? Tacos så klart!

Det var 17 år sedan sist. Men nu är miljarder cikador åter i färd med att ta sig upp ur marken och svärma över USA för att para sig. Ett sätt att ta tillvaro på insekts-boomen är att för ett ögonblick förnya kokböckerna och menyerna.

För de flesta låter det kanske väl utmanande att plocka på sig av trädgårdens insekter när råvarorna till fredagstacosen ska införskaffas. Men spiskummin och insekter är en vinnande kombination. I alla fall om du frågar amerikanen Tobias Padovano.

– När cikadorna är färdigtorkade plockar jag av vingarna och benen bara. Det är enklare att äta när ingenting vasst petar en i munnen, säger cikadkocken Tobias Padovano i Virginia.

Se hur hållbarhetskockarna tar till vara på insekten i klippet.

Fakta: 17-årig cikada

17-årig cikada är tre arter av släktet magicicaʹda i insektsfamiljen cikador. De förekommer i östra och mellersta USA och är 2-3 centimeter långa och har ett vingspann på ungefär sju centimeter.

Under 17 år genomgår larven ett antal larvstadier nere i jorden. Därefter kläcks nästan alla vuxna ungefär samtidigt ur det sista larvstadiet, för att under en kort period ovan jord föröka sig och sedan dö.

Det finns också 13-åriga cikador. Den långa larvperioden anses bero på bristande tillgång till föda och låga temperaturer på nordliga breddgrader. Den synkroniserade kläckningen ökar chansen att hitta en partner att para sig med och förekommer också hos andra insekter med kortlivade vuxna.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.