Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mina tankar går till hans familj” – se reaktionerna från världsledare och britter efter kung Charles cancerbesked. Foto: HENRY NICHOLLS

Sunak om Charles: Tacksam över att sjukdomen hittades tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger att han är ”chockad och ledsen” över kung Charles III cancerbesked – men tacksam över att sjukdomen ”hittades tidigt”, skriver BBC.

Det var i måndags som beskedet kom att Storbritanniens kung Charles III behandlas för cancer.

Det brittiska hovet har inte kommenterat cancern mer än att den upptäcktes i samband med att kungen i förra helgen opererades för förstorad prostata.

Vilken cancer det rör sig om har inte kommunicerats utåt men det ska enligt mediauppgifter inte handla om prostatacancer.

”Crack on like normal”

Rishi Sunak säger att han har kontinuerlig kontakt med Charles III vars ambition är att fortsätta som vanligt, ”crack on like normal”.

Kung Charles ställer in officiella publika uppdrag men fortsätter att fungera som Storbritanniens statschef, vilket inkluderar ”pappersarbete och privata möten”.

Andra högt uppsatta medlemmar av kungahuset, däribland drottning Camilla och prins William, väntas sköta vissa av kungens åtaganden. Prins Harry och prins Andrew kommer inte bli aktuella för att hjälpa till då de är ”icke arbetande kungligheter”.

Biden: Oroar mig för honom

Flera av världens ledare har reagerat på nyheten.

USA:s president Joe Biden säger till medier att han försökt ringa kungen efter att ha nåtts av beskedet, rapporterar ABC News.

– Jag oroar mig för honom. Jag fick nyss höra talas om hans diagnos men jag ska tala med honom.

Från Frankrike skickar president Emmanuel Macron en hälsning via X, tidigare Twitter.

”Önskar hans majestät kung Charles III ett snabbt tillfrisknande. Våra tankar går till det brittiska folket”, skriver Macron.

Harry flyger till London

Prins Harrys team har bekräftat att han kommer flyga till London för att träffa sin pappa och enligt BBC satte han sig på planet under tisdagsmorgonen, svensk tid. Hans fru Megan och barnen stannar i Kalifornien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.