Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesreporter Anna-Maja Persson förklara varför den nya lagen är viktig. Foto: SVT

Sunaks Rwanda-plan fick ett svagt ja

Uppdaterad
Publicerad

Rishi Sunak kan andas ut, åtminstone för tillfället.

Den konservativa brittiska regeringen lyckades med piska och morot driva igenom sitt omskrivna lagförslag att flyga asylsökande till Rwanda.

Med knapp marginal, 313 ja mot 269 nej, kunde premiärministern se lagförslagets grund godtas.

I en första kommentar skriver han på X, tidigare Twitter, att:

”Det brittiska folket borde själva få bestämma vem som får komma till vårt land, inte kriminella gäng eller utländska domstolar. Det är vad det här lagförslaget gör”.

Han hade då enligt Sky News ägnat större delen av tisdagen åt enskilda samtal med ledamöter som ännu inte hade gett ett klart ja till förslaget.

I korthet går det ut på att nya lagar ska göra det möjligt att delvis runda lagar om mänskliga rättigheter så att migranter och asylsökande som olagligen kommer till Storbritannien kan flygas till Rwanda, där asylprocessen ska fortgå.

Stoppa båtarna

Det hela är i första hand tänkt att avskräcka migranter att ta sig till Storbritannien över Engelska kanalen i små båtar.

”Nu ska vi arbeta för att den blir lag så att vi kan få iväg flyg till Rwanda och stoppa båtarna”, skriver Sunak på X.

Så lätt lär det inte bli. Trots att ingen bland de konservativa röstade mot förslaget innebär siffrorna också att 38 av Sunaks partikamrater inte ställer sig bakom förslaget.

Högerfalangen European Research Groups (ERG) ledare Mark Francois sade på en pressträff att hans grupp avstod i stället för att rösta nej – mot att Sunak lovat att gå dem till mötes genom hårdare skrivningar i kommande tillägg.

Annars blir det ett hårt nej i nästa runda efter nyår, när förslaget tröskats igenom kommittéer, hälsar de.

Rwandas säkerhet

En huvudfråga har varit säkerheten i Rwanda. Inte säkert nog, ansåg Högsta domstolen i november, när deras stopp för lagen satte den nu aktuella skrivelsen i rullning.

Men förslaget gör ingenting för säkerheten i det afrikanska landet, säger oppositionen.

– Inte på något sätt. Det konstaterar bara att Rwanda är säkert och att brittiska domstolar inte får påstå något annat, sade Labours migrationsansvarige Stephen Kinnock i underhusets debatt på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.