Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du ett av hotellen i Rwanda som förberetts för att ta emot flyktingar som sökt asyl i Storbritannien. Foto: BBC

Nytt Rwandaförslag under omröstning

Uppdaterad
Publicerad

Nu röstar Storbritanniens parlament om Rishi Sunaks nya förslag om att skicka flyktingar till Rwanda – och resultatet kan avgöra premiärministerns framtid.

I november slog Storbritanniens högsta domstol fast att det är olagligt för regeringen att skicka asylsökande till Rwanda.

Den kontroversiella planen, som introducerades av Boris Johnson i april 2022, går ut på att skicka asylsökande till Rwanda medan deras deras ärenden prövas i Storbritannien. Under tiden står Storbritannien för kostnaderna.

Högsta domstolen hänvisade i sitt beslut till att Rwanda inte är ett ”säkert tredje land” för asylsökande. Nu har Rishi Sunak och hans regering tagit fram ett nytt lagförslag som han hoppas ska kunna ro överenskommelsen i land.

Det nya lagförslaget ska fastslå i brittisk lagstiftning att Rwanda är en tillräckligt säker plats. Förslaget skulle tillåta regeringen att ignorera vissa europeiska asyldomar, men inte låta den kringgå Europakonventionen.

Konflikt i Torypartiet

Förslaget har fått mycket kritik från oppositionspartiet Labour, men har också orsakat splittring inom Torypartiet.

Flera av partiets mer konservativa parlamentsledamöter menar att Sunaks förslag inte går tillräckligt långt. De kritiserar att förslaget tillåter individer att utmana ett beslut om deportering om de riskerar att utsättas för fara i Rwanda.

Mer liberala Tories har å andra sidan varnat om att Sunak kommer att förlora deras stöd om lagförslaget riskerar att överträda internationell lag.

Enligt Sunak ska Storbritannien inte dra sig ur Europakonventionen, men lagförslaget ska inte ”låta utländska domstolar blockera flygresor” till Rwanda.

Rishi Sunak kan förlora sitt stöd

Många menar att tisdagens omröstning är ett avgörande ögonblick för premiärminister Rishi Sunak. Han har storsatsat på Rwandaplanen, och riskerar enligt vissa att förlora både trovärdighet och ämbete om den misslyckas.

Det kan också innebära konsekvenser för liknande förslag i andra länder. I Sverige har till exempel ett liknande förslag kommit från Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.