Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent om ryska planerna: ”Målet är att kontrollera gränserna” Foto: OLEG PETRASYUK/EPA/TT

Sundström: ”Kriget kan pågå i många år framöver”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det skulle ta tre dagar att tvinga Ukraina på knä, avsätta president Zelenskyj och ersätta honom med en rysk marionett. Det var Putins plan. Men blixtkriget mot Ukraina blev ett spektakulärt fiasko. Tre dagar har blivit till tre månader.

Bert Sundström

Korrespondent Ryssland

Nu är det i stället ett utnötningskrig. Men det går påfallande illa för Putins krigsmaskin. Dålig planering, dålig stridsledning, dålig militär utrustning och svagt motiverade soldater är några av huvudorsakerna.

För president Putin är det nödvändigt att uppnå någon form av seger. Och eftersom Ryssland har långt mycket större militära resurser än Ukraina kommer det nog att gå, i alla fall på sätt och vis. De så kallade “folkrepublikerna” Donetsk och Luhansk har i åtta år i praktiken varit ryskstyrda områden. (Omkring en tredjedel av provinserna Luhansk och Donetsk.)  Nu sätter Ryssland in all sin militära kraft för att erövra hela den ukrainska provinsen Luhansk. Det är ett litet geografiskt område. Så det kommer nog att gå.

Folkligt motstånd

Men det viktiga var ju att skapa ett sammanhängande ryskt område från staden Belgorod i Ryssland söderut över Charkiv, vidare ner över hela Donbass till Mariupol och därifrån västerut till Odessa och det moldaviska området Transnistrien, som i praktiken är ett ryskt protektorat.

Om Rysslands militär mäktar med det är oklart. Deras flotta är på papperet suverän. I verkligheten inte så effektiv. Samma gäller Rysslands stridsflyg. Det gick bra att bomba sönder allt motstånd mot Assad i Syrien eftersom motståndet inte hade rätt vapen. I Ukraina har Ryssland bara delvis kunnat skaffa luftherravälde.

Tankarna går osökt till Sovjets invasion av Finland 1939. En sovjetisk stridsmakt med fler soldater än hela Finlands befolkning. De kunde ändå inte besegra Finland. (Fast de erövrade Karelen.) Nu kan nog Ryssland ta militär kontroll över delar av östra och södra Ukraina. Men det folkliga motståndet lär vara kompakt.

Kriget kan pågå i många år

En rätt stor del av befolkningen i östra och sydöstra Ukraina känner samhörighet med Ryssland och har rysk propagandamedia som främsta informationskälla. Men Putins krig verkar ha stärkt den ukrainska nationalkänslan också där.

Även om Ryssland lyckas besegra den ukrainska militären i öst och söder kommer kriget där inte att sluta. Det kommer troligen att övergå i ett långvarigt partisankrig. Som jag och flera av våra utsända i Ukraina har berättat är den ukrainska stridsmoralen oerhört imponerande. Den ryska är närmast obefintlig. Kriget kan pågå i många år framöver. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet