Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sundström om segerdagen: ”Förvandlats från folkfest till militär uppvisning”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands segerdag, den 9 maj, har under Putins tid förvandlats från en folkfest till en militär uppvisning.

Trots spekulationerna tror dock SVT:s korrespondent Bert Sundström att morgondagen kommer bli ”som vanligt”.

– Möjligen kryddat med något som har koppling till kriget. Putin måste nog sannolikt säga i alla fall någonting om det, säger han.

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström befinner sig i den ryska exklaven Kaliningrad som ligger mellan Polen och Litauen vid Östersjöns kust.

Även här pågår repetitioner inför segerdagen på söndag. Förutom Moskva hålls parader i flera andra ryska städer.

Kriget i Ukraina

– Vi ville ser hur förberedelserna går till här, det var ganska många som tittade på repetitionerna och i morgon blir det säkert många fler, säger Bert Sundström.

Bantat firande

Årets firande av segerdagen har bantats med över en tredjedel av det normala, i skenet av Rysslands krig i Ukraina, skriver TT. Endast 131 markstridsfordon deltar till exempel, att jämföra med i fjol då Ryssland skickade 198 markstridsfordon till firandet.

Också antalet stridshelikoptrar har kraftigt decimerats, och de modernaste ryska stridsplanen saknas helt i paraden i år på grund av stora förluster i fält.

– De senaste två-tre åren har vi knappt gjort något om segerdagen, det är samma sak varje år. Men nu pågår ett krig och det finns ett tryck mot Kreml att annonsera delseger, att allt går enligt plan. Det vore förvånande om inget sådant kommer, säger Bert Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet