Höga temperaturer på flera håll i Europa på söndagen. Foto: SVT Grafik

Superhetta i Europa – trångt på stränderna

Uppdaterad
Publicerad

Den heta värmebölja som drog in över Europa i helgen har fått många att söka svalkan på stranden. Samtidigt vilar coronahotet som en våt filt över tillvaron.

– Det är nu temperaturer mycket över det vanliga, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.

Det är inte bara Sverige som drabbats av den plötsligt heta sensommarvärmen. I Storbritannien uppmätte man i veckan sin varmaste augustidag på 17 år med 36 grader i Londonområdet.

Samtidigt har temperaturerna stigit till omkring 40 grader på flera platser i bland annat Spanien, Frankrike, Belgien och Kroatien.

Höga temperaturer på flera håll i Europa på söndagen. Foto: SVT Grafik

”Känns inte säkert”

Bilder i europeiska medier visar smockfulla stränder, fulla av badande och solande människor.

En sådan plats är den belgiska kusten, bara några kilometer lång, dit tusentals av landets 11 miljoner invånare sökt sig i jakt på svalka.

– Det är väldigt varmt. Kanske ser du det i mitt ansikte – jag brinner upp, säger en belgisk strandbesökare till SVT Nyheter.

– Det känns inte säkert på grund av corona, det är så många människor här, säger en annan.

Smältande glaciär

Med hettan har en rad allvarliga problem uppstått, med skogsbränder och torka på flera håll i sydvästra Europa.

Samtidigt har människor i norra Italien evakuerats då de riskerar att bli träffade av lösa isblock från en allt för snabbt smältande glaciär i Mont Blanc-massivet.

– Värmeböljor är inte ovanliga, men det är nu temperaturer mycket över det vanliga för hur det sett ut en vanlig dag i augusti de senaste trettio åren. Att det nu pågått i flera dagar och samtidigt är väldigt torrt orsakar problem, säger Maria Augutis, meteorolog på SVT.

Först i slutet av veckan drar ett svalare väder in över centrala Europa.

– I mitten av veckan börjar värmen att avta på den iberiska halvön. Det kan även komma in lite regn, något de behöver. Det är riktigt torrt. Värmen hänger kvar i Frankrike och Tyskland i ytterligare några dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.