Tjockt på badplatserna i värmen – trots corona: ”Som en charkbricka”

Uppdaterad
Publicerad

I värmen söker sig många till badplatser och parker för att sola och svalka sig. Men myndigheterna är oroliga för trängsel och en ökad coronaspridning.

– Vid värmeböljor slappnar folk av, säger Anna Conzen på Länsstyrelsen i Stockholm.

Det är nästan trettio grader och gräsmattorna på Reimersholme i Stockholm är fulla av filtar och solande människor. Ön är en av många platser i landet som i helgen fått besök av stora mängder badsugna.

En av dem är Vendela Lundberg, som dragit sig undan från den största folksamlingen.

– Det känns skönt att ligga lite avsides, dels för att det är mer skugga här men också för att man inte ska ligga så nära varanda, säger hon.

– Det känns nästan lite exklusivt att ligga här. Det ser ut som en charkbricka där borta, folk ligger så tätt. Men jag förstår att man vill ut och ta ett dopp. Men hade någon lagt sig precis här bredvid så hade jag nog tyckt att det var lite konstigt, jag hade nog flyttat på mig.

”Kanske har folk lyssnat”

På en backe en bit därifrån står Christina Franzé och Roland Svensson och spelar boule, väl skyddade från solen av träden.

Nedanför breder en välbesökt gräsmatta ut sig, full av folk.

– Jag tycker att de sköter sig. De har plats mellan sig, mer än två meter, det är väldigt bra, säger Christina Franzé och blickar ut över de solande människorna.

– Vi har ju hört att vi ska hålla avstånd, kanske har folk lyssnat på det.

Men Roland Svensson håller inte med.

– Ni ungdomar är inte så försiktiga om er, säger han och påpekar att det är många i området som inte håller avstånd.

– De ligger ganska tätt. Och längs kajen på andra sidan är det ännu tajtare.

”Oroliga för nya utbrott”

Ute i kommunerna pågår ett intensivt arbete för att uppmana folk att följa Folkhälsomyndighetens rekomendationer.

Affischer, skyltar och informerande sommarjobbare gör sitt för att sprida informationen.

– Vi är i coronatider och en pandemi. Därför behöver vi alla fortsätta att ta ansvar. Vid värmeböljor slappnar folk av och tänker inte på att följa rekommendationerna om att hålla avstånd, säger Anna Conzen, chef i beredskap på Länsstyrelsen i Stockholm.

– Vi ligger på en låg nivå jämfört med tidigare när det gäller smittan, men vi är oroliga för att det blir nya utbrott, något flera myndigheter redan planerar för. Det vill vi undvika på alla sätt vi kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.