Frostkatastrof i flera vinregioner: ”Årets vin är borta”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en svår situation för vinodlare i Europa, då frosten slagit till i Frankrike och de norra delarna av Italien och Spanien.

– I princip alla har drabbats och upp till 80-90 procent av skörden hos vissa, årets vin är borta, säger Lars Torstenson, vinmakare, i Morgonstudion.

Skördar fryser på vingårdar i hela Frankrike, norra Italien och norra Spanien.

– Det här är bland det värsta jag har sett, säger Lars Torstenson, som själv är vinproducent i Frankrike. Såhär illa har det inte varit under hans tid som vinmakare sedan 1991, och innan dess talar man om 1956 som ett år med ”totalfrost”, fortsätter han.

”Katastrof för odlarna”

Det kalla vårvädret har drabbat södra Frankrike extra hårt. Knoppningen och blomningen har kommit längre där och frosten gör större skada. Dessutom har man ingen vana av att elda bland vinodlingarna för att värma upp dem, som man har rutiner för i norra Frankrike.

– För odlarna är det katastrof, man har en skörd per år som man laddar för, säger Linda Pérez, vinjournalist, i Morgonstudion. Men bubbelregionen Champagne ska vara lite mindre drabbat.

I år lever man på förra årets vinskörd, och påfrestningen är främst psykisk. Det är nästa år som det kommer bli ekonomiskt svårt för vinproducenter, enligt Lars Torstenson.

Kan bli prishöjning

För vinkonsumenter i Sverige kommer det inte bli någon påtaglig skillnad än på ett tag. Hyllorna kommer inte gapa tomma och det finns ingen anledning att bunkra, säger Linda Pérez, som däremot hoppas att konsumenterna ska vara med och minska den ekonomiska smällen för vinodlare.

– Jag hoppas helt ärligt att vi kommer se en prishöjning, för vi måste stötta vinproducenter i det här. Jag hoppas att vi vill betala lite mer för att dricka bra vin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.