Foto: JEFF PACHOUD/TT

Katastrofstöd till franska jordbrukare efter frosten

Publicerad

Vinskördar och flera andra odlingar är hotade på flera håll i Frankrike efter nätter med kyla och frost.

Nu sätts katastrofstöd in till de franska jordbrukarna, meddelar jordbruksministern Julien Denormandie.

Två kalla nätter med temperaturer ned mot -5 grader har fått förödande konsekvenser för franska jordbrukare. Under fredagen meddelade den franska regeringen att man sätter in ett katastrofstöd till de drabbade jordbrukarna vars skörd till stora delar riskerar att gå förlorad.

– I dag står vi inför en exceptionell svår situation som påverkar ett stort antal områden. Inte bara vinodlingar, men också jordbruksgrödor som rödbetor och raps, säger Julien Denormandie till France Info.

Stort värmeomslag bakom katastrofscenariot

Katastrofläget beror på det stora väderomslag som skett i stora delar av Frankrike. När kylan slog till kom det efter en vecka av ovanligt varmt väder vilket fått många skott att slå ut. Om knopparna fryser riskerar kan stora delar eller rentav hela skördar gå förlorade.

– Det är för tidigt för att uppskatta storleken på skadorna. Tyvärr väntas nya frostperioder de närmaste dagarna som kan förvärra den redan mycket svåra situationen vi står inför, säger Julien Denormandie.

För att rädda säsongens skörd har vinodlare med olika hjälpmedel försökt förhindra att vinstockarna fryser. I vinområdet Chablis i Frankrike har odlarna tänt tusentals ljus kring på åkrarna för att hålla värmen uppe. Andra har bränt jättehögar av hö, och på vissa håll har vattenspridare använts, som skapar en isbeläggning på vinstockarna likt en igloo som förhindrar knopparna från att frysa.

Bordeaux: Kommer påverka skörden allvarligt

Trots det hårda arbetet kommer skadorna blir kännbara på många håll.

– Vi tror att Chardonnays, som ligger längre fram i cykeln, kommer att ha påverkats mycket mer än Pinot noirs, som ännu inte hade slutfört sin knopp, säger Thiébault Huber, president för vinodlarna i Bourgogneunionen, CAVB till vinguiden Decanter.

Bordeauxs regionala vinråd, CIVB, som representerar nästan 10 000 vinproducenter har sagt att skadorna fortfarande utvärderades men att det redan står klart att denna vårfrost kommer att påverka volymen av skörden 2021 allvarligt.

Senast de franska vinodlarna råkade ut för en liknande situation var 2017. Då drabbades framför allt de sydvästra delarna av en hård köldknäpp som ledde till den sämsta skörden sedan andra världskriget. I Bordeaux minskade skörden med 40 procent.

Frankrike räknas som ett av världens viktigaste vinländer med kända druvsorter som Chardonnay och Pinot noir i Champagne och Bourgogne, och Merlot och Sauvignon blanc i Bordeaux.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.