Svåra danska regeringsförhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Det går trögt i de danska regeringsförhandlingarna. Den högerliberale regeringsbildaren Lars Løkke Rasmussen pressas hårt när han försöker få med de två övriga blå partierna i regeringen.

Dansk Folkeparti, mest känt för sin invandringsfientliga hållning, har en utmärkt förhandlingsposition som största borgerliga parti. Partiledaren Kristian Thulesen Dahl kräver en satsning på sjukvården, vilket går stick i stäv med Løkkes vallöfte om nolltillväxt i den offentliga sektorn.

– Som sakerna förhåller sig nu är det inte vår bedömning att inflytandet kommer att vara störst i en regering. Där är underlaget inte bra nog, sade han på väg till samtal med Løkke enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Han var tillsammans med Liberal Alliances ledare Anders Samuelsen inbjuden till lunchmöte med Venstreledaren. Samuelsen kräver skattelättnader för att gå med i en regering.

– En regering kan fälla sig själv genom att inte lyssna på sitt parlamentariska underlag, sade han efter samtalen rapporterar Ritzau.

Även den avgående finansministern Bjarne Corydon (S) hade samtal med Løkke. Han utesluter inte att Socialdemokraterna skulle kunna ingå i en bred regering:

– Det vi saknar nu från Lars Løkke är att han har modet att sätta till exempel Liberal Alliance på plats och gå ut brett i stället för smalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Danmark 2015

Mer i ämnet