• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

”Svårt att veta hur långt upp i leden det går”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes rättegången mot ledarskiktet i det nazistiska partiet Gyllene gryning i Grekland. 34 åtalspunkter väntar de 22 partimedlemmarna som ställs inför rätta.

Under helgen greps 22 partimedlemmar ur Gyllene gryning med partiledaren Nikos Michaloliakos i spetsen när grekisk polis genomförde räder mot partiet. En arresteringsorder för ytterligare tio partimedlemmar har utfärdats.

– Det är en rätt unik situation med en rättegång mot politiker som sitter i parlamentet, säger SVT:s Ulrika Bergsten, på plats i Aten.

Gyllene gryning

Under tisdagen inleddes vad som motsvarar en häktningsförhandling där domaren kommer besluta om huruvida de misstänkta ska släppas på fri fot eller fortsätta hållas häktade. Fyra av partiets gripna parlamentsledamöter framträder i domstol i dag, medan partiets grundare och ledare Nikos Michaloliakos framträder på onsdag.

Åklagaren har lämnat in en lista över 34 brott mot medlemmar ur partiet. Fyra av dem är knivdåd mot invandrare där en del varit så allvarliga att offren dött.

”Poliser har spionerat åt partiet”

Partiledaren Nikos Michaloliakos står anklagad bland annat för att leda en kriminell organisation och de övriga partimedlemmarna för en rad brott, däribland misshandel och utpressning. Två av de gripna är poliser, men hur omfattande inblandningen från polisen är är svårt att veta.

Enligt SVT:s korrespondent står det klart att en del poliser har spionerat åt Gyllene gryning och att en del polischefer sett mellan fingrarna när partimedlemmar begått brott.

– Vittnen har berättat för oss att polisen mer elller mindre stått och sett på när medlemmar ur partiet utsatt dem för våldsbrott, säger Ulrika Bergsten.

Bilder på hakkors beslagtagna

Under helgens räd beslagtogs skjutvapen, ammunition och bilder på hakkors och Adolf Hitler hemma hos företrädare för det främlingsfientliga extremistpartiet. Razzian gick fort för att partimedlemmarna inte skulle hinna bli tipsade.

I grekiska medier rapporteras dessutom om täta telefonkontakter mellan olika ledare i direkt anslutning till mordet på vänsteraktivisten och musikern Pavlos Fyssas i förra veckan.

Ledarna för partiet kommer under tisdagen och onsdagen att göra sina första domstolsframträdanden efter helgens gripanden.           

Gyllene gryning

Partiet har varit det tredje största i landet och har ökat i popularitet de senaste åren. I somras hade de 15 procent stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gyllene gryning

Mer i ämnet