På onsdagen samlades människor för att lägga ned blommor på platsen där 41-åringen greps. Foto: Adrian Kraus/AP

Svart man död efter gripande – sex månader senare tas poliser ur tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Filmer från gripandet visar hur polisen sätter en spotthuva över den 41-årige afroamerikanen och trycker ned honom mot marken tidigare i år. Mannen ska ha avlidit av kvävning, enligt en rättsmedicinsk rapport. Nu stängs sju poliser av.

41-åringen led av psykisk ohälsa när han greps av polis i staden Rochester i delstaten New York den 23 mars i år. Hans bror hade då larmat polis sedan 41-åringen sprungit naken utmed en gata.

– Jag ringde för att min bror skulle få hjälp, inte bli lynchad, sa brodern under en presskonferens i onsdags, enligt AP.

Det är först nu, flera månader senare, som gripandet utlöst protester i Rochester efter att familjen publicerat video från polisernas kroppskameror. Filmerna visar hur mannen följer polisernas order och lägger sig på marken med händerna bakom ryggen och grips.

41-åringen gör inget fysiskt motstånd, men är verbalt aggressiv mot poliserna, spottar och ropar bland annat efter deras pistoler. Han säger även att han har smittats av coronaviruset.

Trycks ned i två minuter

Efter att ha satt en så kallad spotthuva över 41-åringens huvud trycker en av poliserna ned hans huvud i marken under två minuter och säger åt honom att sluta spotta. En annan polis sätter ett knä i ryggen.

En stund senare tystnar 41-åringen och livräddande insatser påbörjas av amublanspersonal. Mannen avled den 30 mars.

Enligt en rättsmedicinsk undersökning ska dödsorsaken ha varit kvävning. Mannen ska även ha varit påverkad av PCP, en stark hallucinogen drog, vilket i rapporten listas som en bidragande dödsorsak.

Borgmästaren bad om ursäkt

Nu stängs sju poliser av, rapporterar Washington post. Under torsdagen bad Rochesters borgmästare om ursäkt till mannens familj och medgav att polisen, samhället – och hon själv – svikit 41-åringen. Men hon gav inga svar på varför utredningen kring 41-åringens död har tagit så lång tid, även om hon antydde att hon förts bakom ljuset av stadens polischef La'Ron D Singletary.

– Att uppleva och slutligen dö av en drogöverdos i polisens förvar, som jag jag fick höra av chefen, är helt annorlunda än vad jag i slutändan bevittnade i videon, säger borgmästare Lovely Warren.

Under en presskonferens på onsdagen försäkrade polischefen att det inte rörde sig om ”en mörkläggning”.

USA har under de senaste månaderna skakats av delvis våldsamma protester mot polisvåld. Både frågan om polisbrutalitet mot svarta och de våldsamma protesterna har blivit storpolitik inför det stundande presidentvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.