Delar Air Asia-vraket bärgat Foto: TT

Delar av svarta lådan bärgad

Uppdaterad
Publicerad

Dykare har lyckats bärga den ena av de två färdskrivarna från det störtade Air Asia-planet i Javasjön. Det meddelar Indonesiens räddningsmyndighet.

Den del av färdskrivaren där piloternas samtal finns återstår att bärga.

Uppgifter kommer också från räddningstjänsten att flygplanet troligen har exploderat innan det kraschade mot vattenytan, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Försvunnet Air Asia-plan

Orsaken till explosionen ska ha varit tryckförändringar i flygplanet.

– Min analys är baserad på fyndet av flygplansvraket och andra fynd,  säger Suryadi B. Supriyadi, chef för Indonesiens räddningstjänst.  

Han sade att den vänstra sidan av planet hade trasats sönder, vilket pekar på en förändring i trycket inne i planet som i sin tur orsakat explosionen.

Landets trafiksäkerhetsverk tillbakavisar dock Supriyadis uppgifter. Enligt myndigheten finns inga data som skulle peka på att planet exploderade innan det nådde vattnet, skriver Reuters.

Andra delen också funnen

Den färdskrivare som har bärgats registrerar flygdata. Däremot har ännu inte den del av den så kallade svarta lådan där samtalen i cockpit spelas in tagits upp.

Dykare har funnit även den andra delen av svarta lådan, men har ännu inte lyckats frigöra den från vrakdelar.

Enligt Suryadi Bambang Supriyadi, som leder arbetet med att bärga det störtade planet, sitter den andra färdskrivaren fast under tunga vrakdelar och dykare arbetar för att få loss den.

Färdskrivarna är centrala för att förstå varför Air Asia-planet störtade.

Passagerarplanet försvann under en flygning mellan Surabaya i Indonesien och Singapore den 28 december. Ingen av de 162 ombord överlevde kraschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnet Air Asia-plan

Mer i ämnet