Under lördagen steg veckans dödstal till åtta efter att en brittisk man mist livet på världens högsta berg. Foto: Reuters/TT

Svarta veckan på Mount Everest fortsätter – ytterligare en död

Uppdaterad
Publicerad

Mount Everest har skördat ännu ett liv. Under lördagen omkom en brittisk man, den åttonde klättraren på en vecka som mister livet på världens högsta berg.

På väg ner från Mount Everests hisnande topp på 8 848 meter över havet, finns en del av berget som går under namnet ”dödszonen”.

Där är syrehalten väldigt låg. Och det var där som den brittiska mannen svimmade och slutligen blev den åttonde klättraren, på en vecka, som omkommit.

I år har rekordmånga fått klättertillstånd. Totalt 381 personer. Tillstånden som kostar 105 000 kronor är en viktig inkomstkälla för Nepal.

Men ju fler klättrare, desto större risker för olyckor, höjdsjuka, köldskador och dödsfall. I synnerhet nu när det råder trafikstockning med timslånga köer på bergstoppen.

Vanligtvis dör det mellan fem och tio personer, enligt nyhetsbyrån AFP. Men under 2019 års säsong har redan 20 klättrare på Himalayas berg mist livet. Cirka hälften på just Mount Everest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.