Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan verka motsägelsefullt, men det är mer miljövänligt än att frakta tung last med båt,” säger Sven Lidström vid Troll. Se bilderna från den historiska landningen här. Foto: Sven Lidström

Sven vid stationen Troll: ”Första gången en Boeing 787 landar i Antarktis”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin har en Boeing 787 landat i Antarktis och därmed blivit det största passagerarplanet någonsin att göra just det.

– Det här är väldigt stort, större än vad jag trodde faktiskt sett till intresset som det här har fått, säger Sven Lidström, operationsansvarig vid stationen Troll.

Flygintresserade känner igen Boeing 787 som en lillebror till modellen 777 som ofta förekommer på långresor. Det är ett mellanstort plan med sina upp till 68 meter. Men i Antarktis är Boeing 787 det största planet som någonsin landat i det frusna landskapet.

Enligt rapporter lyfte planet i Oslo den 13 november och mellanlandade sedan i Kapstaden innan det slutligen landade på den 3 000 meter frusna landningsbanan den 15 november.  

Enligt Sven Lidström innebär landningen stora miljömässiga fördelar vad gäller just leveranser till Troll i Drottning Mauds land i Antarktis.

– Tung leverans har tidigare skickats med båt, då har man behövt planera leveransen ett år i förväg, säger han.

Se bilderna från den historiska landningen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.