Svenska utrikesdepartementet (UD) bekräftar att Ryssland bett en svensk diplomat lämna landet. Arkivbild. Foto: TT

Svensk diplomat kastas ut ur Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har bett en svensk diplomat att lämna landet, enligt Utrikesdepartementet (UD). Utvisandet ska vara ett svar på att två ryssar i sin tur fått nobben om sina ansökningar om diplomatvisum till Sverige.

På fredagen blev det känt att en svensk diplomat vid ambassaden i Moskva har ombetts lämna landet. Det ryska draget beskrivs av svenska myndigheter som ett motdrag sedan två ryssar nekats diplomatvisum till Sverige.

– UD har på goda grunder gett nekande besked om två ryska ansökningar om diplomatiska viseringar, och Ryssland har svarat genom att en diplomat vid svenska ambassaden i Moskva har ombetts lämna Ryssland, säger Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst.

Beklagar beskedet

Diana Qudhaib säger till SVT Nyheter att UD beklagar det ryska beskedet. Vem det rör sig om på den svenska ambassaden vill UD inte säga, och man avböjer även att kommentera vad som nu kommer att hända med den utvisade diplomaten.

– Jag har inga ytterligare kommentarer i nuläget, säger Diana Qudhaib.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.