Utvisningar av svenska diplomater brukar vara en reaktion på att ryska diplomater eller medborgare i Sverige utvisats Foto: TT

Uppgifter till SVT: Två svenska diplomater utvisas ur Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska diplomater vid den svenska ambassaden i Moskva kommer att utvisas från Ryssland, enligt uppgifter till SVT Nyheter. På den svenska ambassaden i Moskva hänvisar man till UD:s presstjänst i Stockholm. Katarina Byrenius Roslund på UD:s pressjour vill inte kommentera uppgifterna.

Utvisningar av svenska diplomater brukar vara en reaktion på att ryska diplomater eller medborgare i Sverige utvisats. SVT Nyheter har därför varit i kontakt med Rysslands ambassadör i Sverige, Victor Tatarintsev. Ambassadören svarade artigt, men på frågan om Sverige utvisat en rysk diplomat eller medborgare tryckte han bort samtalet. Inte heller Katarina Byrenius Roslund vill kommentera om Sverige utvisat en rysk diplomat.

I september genomfördes militärövningen Aurora, den största försvarsövningen sedan 1993. Bland de 21.500 militärerna fanns 2.000 utländska militärer, bland annat från Natoländerna USA, Estland, Litauen, Norge och Danmark.

”Svenskars syn på Ryssland har inte förbättrats”

Med anledning av Aurora kommenterade ambassadör Victor Tatarintsev de svensk-ryska relationerna i en artikel i Dagens Industri. Där skriver ambassadören bland annat:

”När jag jämför de spända 1970- och 80-talen med dagens situation kommer jag fram till en paradoxal slutsats. Trots att vårt land har bytt statsskick och tagit ett enormt steg framåt i fråga om öppenhet och demokratisering har den svenska synen på Ryssland uppenbarligen inte förändrats till det bättre. De bilaterala relationerna kan knappast sägas blomstra heller.”

Rysslands Sverigeambassadör Victor Tatarintsev

Upprättad direktlinje

Men ambassadör Tatarintsev skriver också att han, trots det kärva klimatet mellan Sverige och Ryssland, ändå ser en del positiva inslag. Inte minst en upprättad direktlinje mellan de båda ländernas militärledningar under den svenska militärövningen Aurora och den ryska stora militärövningen Zapad som genomfördes samtidigt som Aurora. Men han tillägger:

”Att tala om en fullvärdig återupplivning av de rysk-svenska relationerna är dock än så länge för tidigt. För detta krävs ett genombrott i att överkomma de konstlade hinder som emellanåt reses.”

Det ryska agerandet är ett svar på en svensk åtgärd som skedde för en tid sedan, enligt uppgifter till TT.

– Sverige vidtog ett antal åtgärder som berörde flera personer och Ryssland valde då den här motåtgärden, säger en källa med insyn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer