Foto: privat

Svensk familj fast i Turkiet: ”Barnen frågade om det hade blivit krig”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen skulle precis åka hem från sin släktgård utanför Ankara när statskuppen inleddes. – Jag har tre barn så man blir helt knäsvag, säger Muharrem Demirok (C).

Muharrem Demirok (C), kommunalråd i Linköping, skulle precis åka hem från sin släktgård utanför Ankarra med sin familj när statskuppen inleddes. Han hade varit där på semester med sin fru och deras två tvillingsöner, sju år, och deras fyraåriga dotter.

De kom med taxi till Konya flygplats som ligger utanför Ankarra vid midnatt.

– Det florerade massa rykten och vi ville inte vara mitt inne i stan så vi skyndade oss ut till flygplatsen för att försöka ta oss hem till Sverige.

Men de kom inte långt. Flygplatsen var barrikaderad av poliser och alla flyg ställdes in.

– Barnen frågade ”Är det krig nu?”, säger Muharrem Demirok.

Alla flyg inställda

Så fort säkerhetspersonalen hade bekräftat att alla flyg var inställda sprang familjen ut för att få tag i en taxi och åka tillbaka till släktgården i Kulu som ligger cirka nio mil från Ankara.

– Jag gick direkt in i något slags överlevnadsläge. Jag tänkte bara tankar som ”vart gömmer vi oss, hur tar vi oss härifrån och hur skyddar vi barnen om de tar sig hit?”

En kvart efter att de lämnat Konyas flygplats så stängdes den ner och ingen fick gå ut eller in.

– Vi hade tur, det är många som blev kvar och som fortfarande sitter fast där.

Försöker förstå

Muharrem Demirok berättar att familjen tar myrsteg i dag och försöker förstå vad som hänt.

– Vi har inte sovit någonting. Nu har vi just lyckats få tag på lite frukost och pratar med barnen om vad som har hänt. Det märks att de är rädda och att det tagit hårt på dem, säger han.

Familjen vet fortfarande inte när de kan ta sig hem igen.

– Vi tar en sak i taget. Vi vet fortfarande inte om det är säkrare att stanna här eller att försöka ta oss hem så snabbt som möjligt.

Muharrem Demirok säger att turkiska medier varit till stor hjälp under natten för att förstå vad som händer.

– Det är så främmande för oss svenskar med en statskupp, det går nästan inte att ta in. Men det fina har varit att se att alla från höger till vänster stått enade kring demokratiska värden och media har varit en bidragande faktor till sammanhållningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.