Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen i Senegal har upplöst det största oppositionspartiet. Människorättsgrupper varnar för att Senegals demokrati är i fara. Foto: Reuters

Svensk familj fast i Senegal efter upploppen i landet

Publicerad

Oppositionspolitikern Ousmane Sonko greps i Senegal i förra veckan. Efter upplopp och drabbningar mellan demonstranter och polis är läget spänt.

– Vi hör skottlossning dygnet runt. Till fyraåringen säger vi att det åskar, säger Linnéa Falkinger som är fast i Senegal med sin man och tre barn.

Enligt flera medier har regeringen upplöst Sonkos parti och stängt av internet i landet. Sonko står dessutom åtalad för flera brott – bland annat uppvigling.

Linnéa Falkinger med familj befinner sig i ett hus i Ziguinchor, staden där Sonko är borgmästare. Förutom internet stängs deras el av till och från medan upploppen pågår på gatorna.

– Vi har suttit här i sju dagar. Varenda väg blockeras av brinnande bildäck och maskerade ungdomar. UD säger att vi ska stanna inomhus och vänta ut stridigheterna men jag har aldrig sett det bli så här illa förr, säger Linnéa Falkinger som driver företag i Senegal och har rest till och från landet i över 20 år.

Maten börjar ta slut

– Butikerna är igenbommade och får inga leveranser. Vi har lyckats köpa lite mat ur fönstren på stängda butiker och genom kontakter som riskerat att komma hit till fots. Nu börjar maten ta slut. Vi är glada att här finns en brunn som vi kan koka vattnet från och dricka.

Även kontanterna börjar ta slut. Att ta sig till en bankomat är farligt och den har dessutom stängt på grund av rånrisk.

– Folk kan inte gå till jobbet och här jobbar man för att leva för dagen, säger Falkinger.

Svår väg till flygplatsen

Familjen har bokade flygbiljetter hem till Sverige på söndag men vet inte om de kan ta sig till flygplatsen.

– Närmsta flygplats ligger en timme bort med bil men vi skulle behöva gå dit till fots. Vi vill inte ta några risker med barnen. Dessutom kan det bli 40 grader varmt.

UD har ingen avrådan mot resor till Senegal, men har samtidigt bett familjen ta in på ett hotell i staden som ska vara säkrare. Men Linnéa Falkinger ifrågasätter rådet:

– Hotellet ligger i stadskärnan där upplopp pågår. Alla vägar in och ut är blockerade av demonstranter. Vi vill bara härifrån.

SVT har varit i kontakt med UD som meddelar att man inte kommenterar detaljer i ärendet av sekretesskäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.