Svensk häktas för mord i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig svensk man har häktats i Danmark misstänkt för mord. Mannen greps kort efter torsdagens dödsskjutning på en gängmedlem i Köpenhamn.

Skjutningen skedde vid 17-tiden på torsdagen i stadsdelen Nørrebro i den danska huvudstaden. Enligt uppgifter till SVT var det en man med kopplingar till det kriminella nätverket NNV som träffades i ryggen och avled av skadorna.

Kort efteråt kunde dansk polis gripa två män i en bil närheten av mordplatsen. Den som misstänks ha avlossat de dödande skotten är en är en 21-årig man från Göteborg, vilket DN var först att berätta om.

På fredagen häktades mannen misstänkt för mord. Häktas gör även en 18-åring man som enligt dansk polis ska ha hämtat upp 21-åringen med bil efter skjutningen. Båda har erkänt gärningarna, enligt Danmarks Radio.

Tidigare dömd för grova brott

Männen åtalas även för mordförsök på ytterligare en person som enligt polisen flydde från platsen i samband med skjutningen.

Den åtalade 21-åringen är bosatt i Göteborg och känd av polis sedan tidigare efter att ha dömts för flera grova brott. Så sent som i oktober i år dömdes mannen till skyddstillsyn för rån och han har tidigare även dömts för grovt vapenbrott.

Enligt uppgifter till SVT pågår det i dagsläget mycket interna stridigheter i den danska gängmiljön. Det finns också uppgifter om att svenska kriminella har allianser med danska gäng, en sådan känd allians är mellan Dödspatrullen från Järva i västra Stockholm och det danska gatugänget Loyal to Familia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.