En svensk medborgare har gripits av den kenyanska polisen i staden Kapsowar i provinsen Rift Valley. Foto: SVT Design

Svensk gripen i Kenya – misstänks ha rekryterat för al-Shabab

Uppdaterad
Publicerad

En svensk medborgare har gripits av den kenyanska polisen i staden Kapsowar i provinsen Rift Valley. Mannen misstänkts för att ha försökt rekrytera unga män till terrororganisationen al-Shabab.

Enligt uppgifter till SVT i Nairobi greps mannen i anslutning till ett slakthus i Kapsowar den 28 mars. Övriga omständigheter kring gripandet av mannen är i nuläget oklara.

”Mannen är svensk och han är nu förd till Nairobi. Mer detaljer kan jag inte ge dig just nu”, säger länspolischefen Arthur Osiya till SVT.

Mannen har inte sökt hjälp av svenska myndigheter, enligt vad SVT erfar.

UD: Söker närmare information

Utrikesdepartementet tog del av uppgifterna via media.

– Vi har inte fått in uppgifter om det än till UD. Svenska ambassaden i Nairobi är uppmärksammad om detta och söker närmare information, säger Catarina Axelsson vid UD:s presstjänst.

Om det handlar om en svensk medborgare som blivit frihetsberövad kommer ambassaden, förutsatt att personen vill, hjälpa honom med konsulärt stöd. Det kan handla om att hjälpa denne med advokat.

Många gripanden riktade mot somalier

Enligt en säkerhetskälla har mannen troligtvis somaliskt ursprung.

Kenyanska myndigheter har nyligen beordrat alla flyktingar från Somalia tillbaka till flyktinglägren i norra Kenya.

Kenya har under senare tid drabbats av flera attentat som kopplas till al-Shabab, och kenyanska myndigheter menar att det är bland dessa flyktingar som många sympatisörer till al-Shabab finns. Därav har många gripanden riktats just mot somalier på sistone.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer