Folk är väldigt berörda och det är låg stämning. Vi har aldrig varit med om det här förut, säger Kristina Jannerbo som bor i byn Panajachel i Guatemala.

Svensk i Guatemala: ”Vi har aldrig varit med om det här förut”

Publicerad

Karin Rudberg anordnade en loppmarknad vid hennes farm i Antigua, Guatemala när vulkanutbrottet plötsligt kom. Hon försökte snabbt få alla i säkerhet.

Karin Rudberg och hennes partner äger en farm cirka två mil från vulkanen Fuego. De hade en loppmarknad och hade öppnat upp sin restaurangdel när vulkanutbrottet inträffade under söndagen.

– Vi var inne i restaurangen och trodde först att det började regna. Sen såg vi på taket – som man kan se igenom – att det blev helt svart. Då förstod vi att det rörde sig om ett vulkanutbrott, säger Karin Rudberg.

– Jag försökte se till att få alla under tak. Det var fullt med folk. Alla bilar var täckta i aska. Det var obehagligt, för vi visste inget om situationens allvar i den stunden.

”Man kan känna det när man andas in”

Kristina Jannerbo bor i byn Panajachel, och även om man kan se vulkanen Fuego från byn befinner hon sig långt bort från riskzonen. Trots det kan byns invånare känna av vissa av utbrottets effekter. När Kristina vaknade kunde hon se hur aska täckte bilarna som stod parkerade på gatorna.

– När det är väldigt tjockt askregn kan man se det i luften och känna det när man andas in, säger Kristina Jannerbo.

Orolig över fler utbrott

Jannerbo säger att det finns en oro över att situationen ska förvärras.

– Vår rädsla nu är främst att det ska börja regna och att askan i kombination med regnet ska bilda lera som i sin tur kan leda till jordskred.  Sen kan alltid ett vulkanutbrott leda till fler utbrott. Det finns flera vulkaner i närheten av där vi bor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer