Hör dånet från vulkanen på Guatemala – 65 människor har dött efter utbrottet

Uppdaterad
Publicerad

”Eldvulkanens” utbrott i Guatemala har hittills krävt minst 65 liv. Lava har strömmat in i bebodda områden och moln av aska tvingar tusentals människor på flykt.
Omkring två miljoner människor påverkas av utbrottet, och många har skadats. Nu sprids bilder på vulkanens utbrott – där askan sprutar ut under ett öronbedövande dån.

Enligt myndigheten har minst 65 människor mist livet efter vulkanutbrottet nära Guatemalas huvudstad, uppger landets nationella rättsmedicinska institut, enligt nyhetsbyrån AP. Utöver de döda har ett 40-tal personer skadats allvarligt, och tusentals har evakuerats.

Utbrottet skedde på söndagseftermiddagen, lokal tid.

Nyhetsbyrån AP skriver att fyra personer omkom när ett hus började brinna, och att två barn miste livet när de stod på en bro och tittade på utbrottet. Bland de döda finns också en grupp människor som sveptes med i ett jordskred vid den 3 700 meter höga vulkanen.

Cabañas befarar att antalet dödsoffer kommer att öka, då många personer fortfarande saknas. Det finns byar som räddningstjänsten ännu inte kunnat ta sig fram till eftersom vägar har blockerats av lava. Sökandet blåstes av sent på söndagen på grund av mörkret. Räddningsarbetet fortsätter på måndagsmorgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer